COMPOSITION OF FRUITS AND LEAVES OF BLACK CURRANT RIBES NIGRUM (REVIEW)
Abstract
The review of data on a chemical composition, biological activity of substances blackcurrant Ribes nigrum. The presence of biologically active substances in fruits and leaves of black currant defines prospect of its use as a raw material for the production of biologically active additives and food dyes. It is actual to selection work on breeding new varieties of black currants, which will increase the capacity of processing enterprises.Downloads
Metrics
References
Дейнека Л.А., Шапошник Е.И., Гостищев Д.А., Дейнека В.И., Сорокопудов В.Н. ВЭЖХ в контроле антоциа-нового состава плодов черной смородины // Сорбционные и хроматографические процессы. 2009. Т. 9, вып. 4. С. 529–536.
Brennan R.M., Janick J., Moore J.N. (Eds.) Currants and gooseberries // Fruit Breeding, Vol. II: Vine and Small Fruits Crops. John Wiley and Sons. Inc. New York, 1996. Pp. 191–295.
Barney D.L., Hummer K. E. Currants, gooseberries and jostaberries – a guide for growers, marketers and researchers in North America // Haworth Press. Binghamptom, NY., 2005.
Шапошник Е.И., Сорокопудов В.Н., Языкова В.В., Картушинский В.В., Трегубов А.В. Перспективные сорта черной смородины для использования в технологии изостатического прессования // Научные ведомости. Се-рия Естественные науки. 2010. №15(86). Вып. 12. С. 118–124.
Шапошник Е.И. Биологические и биохимические особенности плодов растений рода Ribes при интродукции в Белгородской области: автореф. дис. ... канд. биологических наук. Белгород, 2009. 200 с.
Макаркина М.А., Янчук Т.В. Характеристика сортов смородины черной по содержанию сахаров и органиче-ских кислот // 165 лет ГНУ ВНИИСПК Россельхозакадемии. Современное садоводство. Генетика. Селекция. Сортоизучение. 2010. №2. С. 9–12.
Мясищева Н.В., Артемова Е.Н. Изучение биологически активных веществ ягод черной смородины в процессе хранения // Техника и технология пищевых производств. 2013. №3.
Позняковский В.М., Плотникова Т.В., Ларина Т.В., Елизарова Л.Г. Экспертиза свежих плодов и овощей. Ка-чество и безопасность: учебно-справочное пособие. Новосибирск, 2005. 302 с.
Dale A. Potential for Ribes Cultivation in North America // HortTechnjlogy. 2000. Vol. 10, N3. Pp. 548–554.
Стрельцина С.А., Тихонова О.А. Питательные и биологически активные вещества ягод и листьев смородины черной (Ribis Nigrum L.) в условиях Северо-Запада России // Аграрная Россия. 2010. №1. С. 1–16.
Чернобровина А.Г. Ферментативный гидролизат черной смородины, его биохимическая характеристика и применение при получении пищевых продуктов: дис. ... канд. хим. наук. М., 2008. 211 с.
Балакирев Г.В. Полная энциклопедия. Лекарственные растения в народной медицине. М., 2006. 960 с.
Чуб В.В. Рост и развитие растений. М., 2003.
Казаков И.В. Оценка и создание исходного материала смородины черной для приоритетных направлений селек-ции // Современное состояние культур смородины и крыжовника: сб. научн. тр. Мичуринск, 2007. С. 81–90.
Жбанова Е.В. Изменчивость химического состава плодов черной смородины в разных регионах // Аграрная Россия. 2012. №1. С. 10–13.
Vagiri M. Black currant (Ribes nigrum L.) – An insight into the crop: A synopsis of a PhD study. Swedish University of Agricultural Sciences. 2012. 58 p.
Стукалов Н.В., Трунов Ю.В. Урожайность и витаминная ценность ягод смородины черной при использовании некорневых подкормок // Вестник МичГАУ. 2011. №1. Ч. 1. С. 38–41.
МР 2.3.1.2432-08. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веществах для различных групп населения Российской Федерации (утв. Роспотребнадзором 18.12.2008).
Давыдова В.Р., Выхованец Т.А. Технология пищевых продуктов со специальными свойствами // Новітні технології оздоровчих продуктів харчування ХХІ століття: Міжнародна науково-практична конференція. Харків, 2010. С. 225–226.
Тенгерекова Г.Г., Наквасина Е.И., Агаева О.П., Кузнецова О.В., Ляшевская Н.В. Динамика содержания аскорби-новой кислоты в смородине черной // Биоразнообразие, проблемы экологии Горного Алтая и сопредельных ре-гионов: настоящее, прошлое, будущее: материалы междунар. конф. Горно-Алтайск, 2008. Ч. II. С. 187–180.
Chrzanowski G., Sempruch C., Sprawka I. Investigation of phenolic acids in leaves of blackcurrant (ribes nigrum L.) and sour cherry (Prunus cerasus L.) // Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. 2007. Vol.10. N4.
Макаров В.Н., Влазнева Л.Н., Жбанова Е.В., Денисова А.В., Абызов В.В., Гляделкина А.С., Зацепина И.В. Биологически активные вещества в ягодных культурах и продуктах их переработки // Хранение и переработ-ка сельхозсырья. 2011. №2. С. 44–52.
Травникова Е.В. Смородина. М., 1996. 208 с.
Екимов А.А., Ломкова Е.А. Определение аскорбиновой кислоты в листьях смородины черной // Сборник тези-сов научной конференции, посвященной 300-летию со дня рождения М.В. Ломоносова. СПб. 2011. С. 14–17.
Chrzanowski, G. C. Sempruch, I. Sprawka Investigation of phenolic acids in leaves of blackcurrant (Ribes Nigrum L.) and sour cherry (Prunus Cerasus L.) // Electronic Journal of Polish Agricultural Universities. 2007. N4. 6 p.
Макаревич А.М., Шутова А.Г., Спиридович Е.В., Решетников В.Н. Функции и свойства антоцианов расти-тельного сырья // Центральный ботанический сад НАН Беларуси. Минск, 2010. Т. 4. Вып. 2. 11 с.
Nakaishi H., Matsumoto H., Tominaga S., Hirayama M. Effect of black currant anthocyaniside intake on dark adapta-tion and VDT work-induced transient refractive alteration in healthy humans // Altern. Med. Rev. 2000. Vol. 5. Pp. 553–562.
Novruzov E.N. Pigments of the reproductive organs of plants and their value. Baku, 2010. 308 p.
Matsumoto H., Nakamura Y., Tachibanaki S., Kawamura S., Hirayama M. Stimulatory effect of cyanidin
-glycosides on the regeneration of rhodopsin // J. Agric. Food Chem. 2003. Vol. 51. N26. Рp. 3560−3563.
Редико Е. Анализ и стандартизация полифенольного комплекса листьев и жома плодов черной смородины: автореф. дис. … канд. фарм. наук. М., 2009. 24 с.
Харламова О.А., Кафка Б.В. Натуральные пищевые красители. Пищевая промышленность (Качество и ассор-тимент). М., 1979. 191 с.
Matsumoto H., Inaba H., Kishi M., Tominaga S., Hirayama M., Tsuda T. Orally administered delphinidin
-rutinoside and cyanidin 3-rutinoside are directly absorbed in rats and humans and appear in the blood as the intact forms // J. Agric. Food Chem. 2001. N49. Pp. 1546–1551.
ГОСТ Р 53773-2010 Продукция соковая. Методы определения антоцианинов.
Jelena J. Vulic, Vesna T. Tumbas, SlaCana M. Savatovic, Sonja M. Dilas,Gordana S. Cetkovic, Jasna M. Canadano-vic-Brunet Polyphenolic content and antioxidant activity of the four berry fruits pomance extracts // University of Novi Sad, Faculty of Technology, Bulevar cara Lazara 1, 21000 Novi Sad. Serbia, 2011. Vol. 42. Pp. 271–279.
Kahkonen M.P., Heinamaki J., Ollilainen V., Heinonen M. Berry anthocyanins: isolation, identification and antioxi-dant activities // Sci. Food Agric. 2003. N83. Pp. 1403–1411.
Cody V., Middleton E., Harborne J.B. Plant flavonoides in biology and medicine. New-York, 1998. Pp. 87–103.
Kowaleryk E., Krzensinski P., Fijalkowski P. et. al. The use of cardiovascular diseases // Pol. Merkuriusz Lek. 2009. Vol. 19. N109. Pp. 108–110.
Head K.A. Natural therapies for ocular disorders, part one: diseases of the retina // Altern. Med. Rev. 1999. N4. Pp. 342–359.
Head, K.A. Natural therapies for ocular disorders, part two: cataracts and glaucoma // Altern. Med. Rev. 2001. N6. Pp. 141–166.
Decker E.A. Phenolics: prooxidants or antioxidants? // Nutr. Rev. 1997. Vol. 55. Pp. 396–407.
Patent Application 20130115174 (US). Transmucosal composition containing anthocyanins for alleviating a visual discomfort / Lepelletier Y., Hadj-slimane R., Hadl-slimane T. 2013.
Дейнека В.И., Григорьев А.М., Дейнека Л.А., Шапошник Е.И., Староверов В.М. Исследование антоцианов черники в плодах и препаратах на ее основе методом ВЭЖХ // Заводская лаборатория. Диагностика материа-лов. 2006. №3. Т. 72.
Скурихин И.М. Химический состав пищевых продуктов: Книга 1. Справочные таблицы содержания основ-ных пищевых веществ и энергетической ценности пищевых продуктов. М., 1987. 224 с.
Ефремов А.А., Макарова Л.Г., Шаталина Н.В., Первышина Г.Г. Минеральные вещества – основа снижения антропогенного воздействия окружающей среды на организм человека // Химия растительного сырья. 2002. №3. C. 65–68.
Демина Л.Н., Паршикова В.Н., Степень Р.А. Минеральный состав водных экстрактов листьев Betula Pendula Roth, Rubes Nigrum L. // Химия растительного сырья. 2003. №4. С. 57–60.
Тихонова О.А. Самоплодность новых сортов черной смородины в условиях Северо-Запада России // ГНУ ВНИИ растениеводства им. Н.И.Вавилова. СПб., 2008.
Забелина, Л.Н. Адаптивный потенциал новых сортов смородины черной в низкогорье Алтая // Отдел горного садоводства НИИСС им. М.А.Лисавенко. Горно-Алтайск, 2008.
Астахов А.И., Каньшина М.В., Зуева Л.И. Адаптивный потенциал новых сортов черной смородины // Про-блемы агроэкологии и адаптивность сортов в современном садоводстве России: материалы конференции. Брянск, 2008.
Седов Е.Н., Голяева О.Д., Джигадло Е.Н. Лучшие сорта плодовых и ягодных культур Всероссийского научно-исследовательского института селекции плодовых культур: справ. издание. Орел, 2005. 124 с.
Кузнецова А.А., Петрова С.Н. Антиокислительные свойства экстракта листьев черной смородины // Известия вузов. Прикладная химия и биотехнология. Иркутск, 2012. №2(3). С. 146–147.
Williamson G., Manach C. Bioavailability and bioefficacy of polyphenols in humans. II. Review of 93 intervention studies // Am. J. Clin. Nutr. 2005. N81. Pp. 243–255.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.