THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE FRUIT IN THE GENUS MALUS IN SOUTHERN BAIKAL REGION

  • Максим Анатольевич Раченко Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry SB RAS, ul. Lermontova, 132, a/b 317, Irkutsk, 664033 Email: bigmks73@rambler.ru
  • Анастасия Михайловна Шигарова Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry SB RAS, ul. Lermontova, 132, a/b 317, Irkutsk, 664033 Email: bigmks73@rambler.ru
  • Елена Ивановна Раченко Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry SB RAS, ul. Lermontova, 132, a/b 317, Irkutsk, 664033 Email: bigmks73@rambler.ru
Keywords: apple, variety, antioxidant activity

Abstract

Using a kinetic model of oxidation of β-carotene by hydrogen peroxide was assessed the total antioxidant activity of water and alcoholic extracts of fruits 17 apple varieties grown in Southern Prebaikalia. It was marked varieties with high antioxidant activity for use in breeding.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Максим Анатольевич Раченко, Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry SB RAS, ul. Lermontova, 132, a/b 317, Irkutsk, 664033
начальник опытной станции «Фитотрон», тел.: (3952) 42–59–03; факс: (3952) 51–07–54
Анастасия Михайловна Шигарова, Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry SB RAS, ul. Lermontova, 132, a/b 317, Irkutsk, 664033
ведущий инженер, кандидат биологических наук
Елена Ивановна Раченко, Siberian Institute of Plant Physiology and Biochemistry SB RAS, ul. Lermontova, 132, a/b 317, Irkutsk, 664033
научный сотрудник, кандидат биологических наук

References

Меньщикова Е.Б., Зенков Н.К., Ланкин В.З., Бондарь И.А., Труфакин В.А. Окислительный стресс: Патологи-ческие состояния и заболевания. Новосибирск, 2008. 284 с.

Упадышев М.Т. Роль фенольных соединений в процессах жизнедеятельности садовых растений. М., 2008. 320 с.

Алехина С.П., Щербатюк Т.Г. Озонотерапия: клинические и экспериментальные аспекты. Саров, 2004. 244 с.

Раченко М.А., Раченко Е.И., Корзинников Ю.С. Изучение адаптированности сортов яблони в Предбайкалье // Вестник РАСХН. 2011. Вып. 4. С. 36–40.

Чупахина Н. Ю., Tынутаре Т., Mоор У. Сравнение методов анализа суммарной антиоксидантной активности // Вестник Балтийского федерального университета им. И. Канта. 2012. Вып. 1. С. 69–74.

Помология. Сибирские сорта плодовых и ягодных культур ХХ столетия. Новосибирск, 2005. 568 с.

Потоцкая С.В., Лилишенцева А.Н., Павловская Л.М. Исследование содержания природных антиоксидантов в сырье и конфитюрах // Инновационные технологии в пищевой промышленности: матер. VIII междунар. на-уч.-практ. конф. Минск, 2009. С. 260–264.

Иващенко Н.И., Лилишенцева А.Н., Шрамченко О.В. Оценка вклада органических кислот в антиоксидантные свойства конфитюров // Пищевая промышленность: наука и технология. 2009. №3. С. 89–93.

Henriquez C., Almonacid S., Chiffelle I., Valenzuela T., Araya M., Cabezas L., Simpson R., Speisky H. Determina-tion of antioxidant capacity, total phenolic content and mineral composition of different fruit tissue of five apple cul-tivars grown in chile // Chilean Journal of Agricultural Research. 2010. Vol. 70, N4. Pp. 523–536.

Оленников Д.Н., Танхаева Л.М., Агафонова С.В. Антиоксидантные компоненты плодовых тел Laetiporus sul-phureus (Bull.: Fr.) Murr. // Прикладная биохимия и микробиология. 2011. Т. 47, №4. С. 1–7.

Седов Е.Н., Макаркина М.А., Левгерова Н.С. Биохимическая и технологическая характеристика плодов гено-фонда яблони. Орел, 2007. 312 с.

Савельев Н.И., Юшков А.Н., Акимов М.Ю., Борзых Н.В., Миронов А.М., Хожайнов А.В. Биохимический со-став и антиоксидантная активность плодов яблони // Вестник Мичуринского государственного аграрного университета. 2010. №2. С. 12–15.

Published
2014-01-18
How to Cite
1. Раченко М. А., Шигарова А. М., Раченко Е. И. THE ANTIOXIDANT ACTIVITY OF THE FRUIT IN THE GENUS MALUS IN SOUTHERN BAIKAL REGION // chemistry of plant raw material, 2014. № 4. P. 97-101. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1304097.
Section
Low-molecular weight compounds