ANALYSIS OF THE CHEMICAL COMPOUNDS OF THE PLANT LAGOTIS KOROLKOWII (PLANTAGINACEAE)
UDC 543.544.5.068.7+581.192.2:577.112.3
Аннотация
This study is the first to analyze the flavonoids, amino acids, and vitamins present in the Lagotis korolkowii plant distributed in the territory of Uzbekistan. Twenty amino acids were identified in the samples, of which eight were non-essential, eight were essential, and four were conditionally essential. The total amino acid content of the roots was 9.35 mg/g, whereas that of the aerial parts was 68.35 mg/g. According to the comparative analysis, the aerial parts of Lagotis korolkowii were quantitatively richer in amino acids than the roots. Flavonoids in various parts of Lagotis korolkowii were analyzed for the first time. The results showed that the aerial parts of the plant contained kaempferol, rutin, hypolaetin, hyperoside, and apigenin. Additionally, it was found for the first time that Lagotis korolkowii contains large amounts of vitamins B and C and PP. The obtained data allowed us to consider Lagotis korolkowii as a source of flavonoids, valuable amino acids with a wide spectrum of pharmacological activity, and rich in vitamins, which can be used for the development of new food supplements and pharmaceutical substances.
Скачивания
Metrics
Литература
Plants of the World Online. Facilitated by the Royal Botanic Gardens, Kew. URL: https://powo.science.kew.org/.
Sennikov A.N. Flora Uzbekistana [Flora of Uzbekistan]. Tashkent, 2017, vol. 2, 200 p. (in Russ.).
Opredelitel' rasteniy Sredney Azii. Kriticheskiy konspekt flory. [Plant Identification guide of Central Asia. Critical out-line of flora]. Tashkent, 1993, vol. 10, 692 p. (in Russ.)
Li-juan Y., Xiao-dong Y., Shu Y., Jing-feng Z., Hong-bin Z., Liang L. Chemistry of Natural Compounds, 2006, vol. 42(6), pp. 649–651.
Maksudov M.S, Umarova R.U, Tashhadjayev B., Saatov Z., Abdullayeva N. Chemistry of Natural Compounds, 1995, vol. 31(1), pp. 48–54.
Zhu Ji-X., Hai-Yan Y., Wei-Qiong H., Cheng J., Liu Y., Li-Tao Yi, Hong-Yu Ch. Infammopharmacology, 2021, vol. 29, pp. 1187–1200. https://doi.org/10.1007/s10787-021-00844-5.
Zhang D., Tan L., Yao L., Tao W., Gong R., Luo Rong Q., Cao W. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2020, pp. 1–14. https://doi.org/10.1155/2020/9726431.
Lagotis korolkowii (Regel & Schmalh.) Maxim. URL: https://www.plantarium.ru/page/view/item/21921.html (in Russ.).
Panche A.N., Diwan A.D., Chandra S.R. Journal of nutritional science, 2016, vol. 5, e47. https://doi.org/10.1017/jns.2016.41.
Genchi G. Amino acids, 2017, vol. 49. pp. 1521–1533.
Sohibov D. Vitaminlar va ularning inson hayotidagi ahamiyati. [Vitamins and their importance in human life]. Tash-kent, 1991, 99 p. (in Uzb.).
Coven S.A., Strydom D.J. Journal of Analytical Biochemistry, 1988, vol. 17, no. 1, pp. 1–16. https://doi.org/10.1016/0003-2697(88)90512-x.
Imomova M.Y., Abduganiev Y.B. Universum: khimiya i biologiya, 2019, vol. 9(63), pp. 13–18. (in Russ.)
Askarov I.R., Abdullayev Sh.Sh., Mamatkulova S.A. Journal of Chemistry Goodsand Traditional Medicine, 2023, vol 2(2), pp. 84–101.
Imomova M., Karimova S. Journal of Chemistry of Goods and Traditional Medicine, 2022, vol. 1, pp. 70–81.
Mirzaeva Z.O., Askarov I.R., Topvoldiev T. Journal of Chemistry Goodsand Traditional Medicine, 2023, vol. 2, pp. 74–83.
Sarian M.N., Ahmed Q.U., Mat So’ad S.Z., Alhassan A.M., Murugesu S., Perumal V., Latip J. BioMed Research In-ternational, 2017, vol. 1, 8386065. https://doi.org/10.1155/2017/8386065.
Mabry T.S., Markham R.K., Thomson M.B. The systematic identification of flavonoids. Springer-Verlaq, Berlin-Heidelberg-New York, 1970, 151 p.
Badhani B., Sharma N., Kakkar R. Rsc Advances, 2015, vol. 5 (35), pp. 27540–27557.
Wu G. Amino acids, 2009, vol. 37, pp. 1–17. https://doi.org/10.1007/s00726-009-0269-0.
Copyright (c) 2025 Химия растительного сырья

Это произведение доступно по лицензии Creative Commons «Attribution» («Атрибуция») 4.0 Всемирная.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Авторы, которые публикуются в данном журнале, соглашаются со следующими условиями:
1. Авторы сохраняют за собой авторские права на работу и передают журналу право первой публикации вместе с работой, одновременно лицензируя ее на условиях Creative Commons Attribution License, которая позволяет другим распространять данную работу с обязательным указанием авторства данной работы и ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
2. Авторы сохраняют право заключать отдельные, дополнительные контрактные соглашения на неэксклюзивное распространение версии работы, опубликованной этим журналом (например, разместить ее в университетском хранилище или опубликовать ее в книге), со ссылкой на оригинальную публикацию в этом журнале.
3. Авторам разрешается размещать их работу в сети Интернет (например, в университетском хранилище или на их персональном веб-сайте) до и во время процесса рассмотрения ее данным журналом, так как это может привести к продуктивному обсуждению, а также к большему количеству ссылок на данную опубликованную работу.







