STUDY OF THE AMINO ACID COMPOSITION OF PLANT EXTRACTS OBJECTS

  • Ольга (Ol'ga) Валерьевна (Valer'evna) Тринеева (Trineeva) Voronezh State University, ul. Studencheskaja, 3, Voronezh, 394006 Email: trineevaov@mail.ru
  • Анастасия (Anastasija) Вячеславовна (Vjacheslavovna) Синкевич (Sinkevich) Voronezh State University, ul. Studencheskaja, 3, Voronezh, 394006 Email: trineevaov@mail.ru
  • Алексей (Aleksej) Иванович (Ivanovich) Сливкин (Slivkin) Voronezh State University, ul. Studencheskaja, 3, Voronezh, 394006 Email: slivkin@pharmvsu.ru
Keywords: amino acids, fruit of Hippophaes rhamnoides fresh and dried, folia Urticae dioicae, thin layer chromatography, capillary electro-phoresis

Abstract

The research and comparative analysis of amino acid composition (free and bound amino acids) fruits of Hippophaes rhamnoides various methods of preserving and folia Urticae dioicae with modern physics-chemical methods (thin layer chromatography and capillary electrophoresis). The method of determination and separation of amino acids by thin-layer chromatography in extracts of medicinal plants (for example, fruit of Hippophaes rhamnoides and folia Urticae dioicae). The results obtained may serve as an additional criterion for the quality of raw materials, as any deviation from the technological regulations when harvesting, drying, storage and manufacture of dosage forms affect the chromatographic profile.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Ольга (Ol'ga) Валерьевна (Valer'evna) Тринеева (Trineeva), Voronezh State University, ul. Studencheskaja, 3, Voronezh, 394006
доцент кафедры фармацевтической химии и фармацевтической технологии
Анастасия (Anastasija) Вячеславовна (Vjacheslavovna) Синкевич (Sinkevich), Voronezh State University, ul. Studencheskaja, 3, Voronezh, 394006
студент
Алексей (Aleksej) Иванович (Ivanovich) Сливкин (Slivkin), Voronezh State University, ul. Studencheskaja, 3, Voronezh, 394006
декан фармацевтического факультета, заведующий кафедрой фармацевтической химии и фармацевтической технологии, профессор

References

Кхалед Абу Захер, Журавлев Н.С. Аминокислотный состав некоторых видов растений рода Rumex L. // Прови-зор. 2001. №21. URL: http://www.provisor.com.ua/archive/2001/N21/art_23.php?part_code=14&art_code=2823

Олешко Г.И., Ярыгина Т.И., Зорина Е.В., Решетникова М.Д. Разработка унифицированной методики количе-ственного определения суммы свободных аминокислот в лекарственном растительном сырье и экстракционных препаратах // Фармация. 2011. №3. С. 14–17.

Губин К.В., Ханина М.А. Анализ аминокислотного и элементного состава надземной части и сухого экстракта Urtica cannabina L. // Медицина и образование в сибири. 2011. №5. [Электронный ресурс]. URL: http://ngmu.ru/cozo/mos/article/text_full.php?id=538

Патент №2095808 (РФ). Способ разделения и детектирования аминокислот / И.И. Малахова, В.Д. Красиков, Б.В. Тяглов, Е.В. Дегтерев. 1997.

Патент №2078342 (РФ). Способ разделения аминокислот в биологических жидкостях / Б.В. Тяглов, Е.В. Дегте-рев, И.И. Малахова и др. 1997.

А. с. №1642373 (СССР). Способ определения аминокислот, модифицированных высшими жирными кислотами / В.Г. Голованов, А.А. Петровский, Н.В. Кельник и др. 1991.

Патент №2167410 (РФ). Способ количественного определения алифатических аминокислот / Т.И. Ярыгина, А.В. Захаров, В.А. Дубовик. 2001.

Khokhani K., Ram V., Bhatt J., Khatri T., Joshi H.. Spectrophotometric and chromatographic analysis of amino acids present in leaves of Ailanthus excels // International Journal of ChemTech Research. 2012. Vol. 4. N1. Pp. 389–393.

Elbashir A.A., Suliman F.E.O., Aboul-Enein H.Y.. The application of 7-chloro-4-nitrobenzoxadiazole and 4-fluoro-7-nitro-2,1,3-benzoxadiazole for the analysis of amines and amino acids using High-Performance Liquid chromatography // GU J. Sci. 2011. Vol. 24(4). Рp. 679–697.

Rubio-Barroso S., Santos-Delgado M.J., Martin-Olivar C., Polo-Diez L.M. Inderect chiral HPLC determination and fluorimetric detection of d-amino acids in milk and oyster samples // J. Dairy Sci. 2006. Vol. 89. N1. Рp. 82–89.

Calabrese M., Stancher B., Riccobon P. High performance liquid chromatography determination of proline isomers in Italian wines // J. Sci. Food Agric. 1995. Vol. 69. Pp. 361–366.

Herbert P., Barros P., Ratola N., Alves A. HPLC determination of amino acids in musts and port wine using OPA FMOC derivatives // J. Food Sci. 2000. Vol. 65. Pp. 1130–1133.

Hernandez-Orte P., Ibarz M.J., Cacho J., Ferreira V. Amino acid determination in grape juices and wines by HPLC us-ing a modification of the 6-aminoquinolyl-N-hydroxysuccinimidyl carbamate (AQC) method // Chromatographia. 2003. Vol. 58. Pp. 29–35.

Государственная фармакопея. Вып. 2. М., 1990. С. 274–275.

Копытько Я.Ф., Лапинская Е.С., Сокольская Т.А. Применение, химический состав и стандартизация сырья и препаратов Urtica // Химико-фармацевтический журнал. 2011. Т. 45. №10. С. 32–40.

Тринеева О.В., Синкевич А.В., Сливкин А.И., Сафонова Е.Ф. Исследование аминокислотного состава извлече-ний из растительных объектов методом двумерной ТСХ // Сорбционные и хроматографические процессы. 2014. Т. 14, вып. 3. С. 530–536.

Рудаков О.Б., Востров И.А., Федоров С.В. и др. Спутник хроматографиста. Методы жидкостной хроматогра-фии. Воронеж, 2004. 528 с.

Гейсс Ф. Основы тонкослойной хроматографии М., 1999. 405 с.

Тринеева О.В., Сафонова И.И., Сафонова Е.Ф., Сливкин А.И. Органические кислоты в плодах облепихи кру-шиновидной // Фармация. 2013. №7. С. 7–10.

Комарова Н.В., Каменцев Я.С. Практическое руководство по использованию систем капиллярного электрофо-реза «Капель». СПб., 2006. 212 с.

Cheng Tigong, Ni Ming Kang, Li Rong, Ji Fen. Исследование биохимических свойств среднеазиатской облепихи, произрастающей в провинции Ганьсу (КНР) // Химия природных соединений. 1991. №1. С. 135–137.

Золотарева А.М., Чиркина Т.Ф., Гончикова С.Д., Карпенко Л.Д. Химический состав облепихового шрота // Из-вестия вузов. Пищевая технология. 1994. №1-2. С. 24–26.

Золотарева А.М. Основы ресурсосберегающей технологии переработки биомассы Hippophae rhamnoides L.: ав-тореф. дисс. ... докт. техн. наук. Улан-Удэ, 2004. 32 с.

Солоненко Л.П., Лоскутова Г.А., Дружкова Т.А., Шёрсткин А.Ф. Свободные аминокислоты сока и семян обле-пихи // Новое в биологии, химии и фармакологии облепихи. Новосибирск, 1991. №6. С. 79–85.

Карпова Е.А. Изменчивость биохимического состава плодов облепихи крушиновидной при интродукции в лесостепь Западной Сибири: автореф. дисс. ... канд. техн. наук. Новосибирск, 1999. 25 с.

Яцюк В.Я., Чалый Г.А., Сошникова О.В. Биологически активные вещества травы крапивы двудомной // Рос-сийский медико-биологический вестник имени академика И.П. Павлова. 2006. №1. С. 25–29.

Скалозубова Т.А. Изучение метаболома сырья и лекарственных форм крапивы двудомной: автореф. дисс. ... канд. фарм. наук. М., 2013. 23 с.

Пецуха В.С. Фармакогностическое изучение крапивы коноплевой (Urtica cannabina L.): автореф. дисс. ... канд. фарм. наук. Улан-Удэ, 2009. 26 с.

Published
2015-04-07
How to Cite
1. Тринеева (Trineeva)О. (Ol’ga) В. (Valer’evna), Синкевич (Sinkevich)А. (Anastasija) В. (Vjacheslavovna), Сливкин (Slivkin)А. (Aleksej) И. (Ivanovich) STUDY OF THE AMINO ACID COMPOSITION OF PLANT EXTRACTS OBJECTS // Chemistry of plant raw material, 2015. № 2. P. 141-148. URL: https://journal.asu.ru/cw/article/view/292.
Section
Low-molecular weight compounds