STUDYING THE POSSIBILITY OF REDUCING THE PERIOD OF SEED DORMANCY IN CROPS UNDER CONTROLLED GROWTH CONDITIONS
PDF (Русский)

Keywords

wheat
oats
temperature of the ripening
period of seed dormancy
germination energy
germination
seed quality

How to Cite

Khlebova, L. P., & Arzumanyan, A. A. (2015). STUDYING THE POSSIBILITY OF REDUCING THE PERIOD OF SEED DORMANCY IN CROPS UNDER CONTROLLED GROWTH CONDITIONS. Acta Biologica Sibirica, 1(1-2), 22-37. https://doi.org/10.14258/abs.v1i1-2.780

Abstract

The effect of growth temperature on the seed properties and grain quality of the crops was studied. It found that the increasing temperature leads to decrease of sizes and increase of the protein content in grain of spring wheat. It was determined that a reduction in the period of seed dormancy in spring oats and durum wheat under the influence of high temperature during ripening enhances germination energy and seed germination. In wheat high temperature reduces these figures when sowing seeds freshly harvested.

https://doi.org/10.14258/abs.v1i1-2.780
PDF (Русский)

References

Абдуллаева Т.М., Магомедова М.А. Действие теплового шока на ростовые процессы проростков пшеницы // Известия Дагестанского государственного педагогического университета. Естественные и точные науки. – 2008. – № 4. – С. 42-48.

Беляев А.Б. Методические указания к лабораторно-практическим занятиям по земледелию. – Воронеж: ВГУ, 2000. – 43 с.

Верхотуров В.В. Особенности протекания эколого-биохимических механизмов при хранении зерновых культур: Материалы Всероссийской научно-практической конференции “Пищевые технологии”. – Казань: Изд-во КГТУ, 2007. – С. 45-48.

Верхотуров В.В. Физиолого-биохимические процессы в зерновках ячменя и пшеницы при их хранении, прорастании и переработке: Автореф. дис. … д-ра биол. наук. – М., 2008. – 38 с.

Верхотуров В.В., Соколова О.В., Пинигина Г.В. и др. Действие низкой температуры на состояние антиоксидантной системы проростков пшеницы // Проблемные вопросы Восточно-Сибирского региона. – Иркутск: Изд-во ИрГТУ, 2001. – С. 111-114.

Верхотуров В.В., Франтенко В.К. Влияние перекиси водорода на анти- и прооксидантный статус семян ячменя при прорастании // Доклады Российской академии с/х наук. – 2008. – № 1. – С. 11-13.

Вечернина Н.А. Биотехнология растений. – Барнаул: Изд-во Алт. ун-та, 2009. – 224 с.

Гумилевская Н.А., Чумикина Л.В., Шатилова В.Р. Синтез белка и РНК в прорастающих семенах // Биохимия. – 1995. – Т. 60. – № 1. – C. 35-45.

Ижик Н.К. Полевая всхожесть семян. – Киев: Урожай, 1976. – 200 с.

Каталог – сорта селекции ГНУ Алтайского НИИСХ. – Барнаул: ООО «ПРОФИ-С», 2010. – 58 с.

Кузнецова Т.Е., Левштанов С.А., Серкин Н.В., Юсупов Р.Р. Посевные качества и урожайные свойства семян озимого ячменя в зависимости от фракций посевного материала // Зерновое хозяйство России. – 2012. – № 3 (21). – С. 91-101.

Лукина Е.А., Крицкий А.Л., Федотов В.А. и др. Семеноведение и семенной контроль. – Воронеж: ФГБОУ ВПО Воронежский ГАУ, 2012. – 269 с.

Николаева М.Г, Лянгузова И.В., Поздова Л.М. Биология семян. – СПб: Изд-во СПбГУ, 1999. – 231 с.

Рогожин В.В. Изменение реакции антиоксидантной системы проростков пшеницы после ультрафиолетового облучения семян // Биофизика. – 2000. – Т. 45. – № 4. – С. 730-736.

Рогожин В.В., Курилюк Т.Т. Роль пероксидазы в механизмах покоя и прорастания зерновок некоторых злаковых культур // Известия ТСХА. – 2010. – Вып. 4. – С. 22-32.

Рогожин В.В., Рогожина Т.В. Физиолого-биохимические механизмы прорастания зерновок пшеницы // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2011. – № 8 (82). – С. 18-21.

Рогожин Ю.В., Рогожин В.В. Технология предпосевной обработки зерен пшеницы растворами неорганических и органических веществ // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2013. – № 7 (105). – С. 11-17.

Рогожина Т.В., Рогожин В.В. Роль компонентов антиоксидантной системы в механизмах прорастания зерен пшеницы // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2010. – № 11 (73). – С. 31-38.

Стрижова Ф.М., Беленинова Л.В. Роль сортовых особенностей яровой мягкой пшеницы в формировании признака «масса 1000 зерен» // Вестник Алтайского государственного аграрного университета. – 2012. – № 4 (90). – С. 19-20.

Bewley. J.D., Black M. Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. – V. 1. – Springer Verlag, New York, Berlin, Heidelberg, 1978. – 306 p.

Bewley J.D., Black M. Seeds: Physiology of Development and Germination. – N.Y.: Plénum Press, 1994. – 445 p.

REFERENCES

Abdullaeva, T.M., Magomedova, M.A. (2008). Dejstvie teplovogo shoka na rostovye processy prorostkov pshenicy. Bulletin of Dagestan State Pedagogical University. Life Sciences. 4, 42-48.

Beljaev, A.B. (2000). Metodicheskie ukazanija k laboratorno-prakticheskim zanjatijam po zemledeliju. Voronezh: Voronezh State University Press.

Verhoturov, V.V. (2007). Osobennosti protekanija jekologo-biohimicheskih mehanizmov pri hranenii zernovyh kul'tur: Materialy Vserossijskoj nauchno-prakticheskoj konferencii Pishhevye tehnologii. Kazan': Kazan State University Press.

Verhoturov, V.V. (2008). Fiziologo-biohimicheskie processy v zernovkah jachmenja i pshenicy pri ih hranenii, prorastanii i pererabotke. Thesis of Doctoral Degree. Moscow.

Verhoturov, V.V., Sokolova, O.V., Pinigina, G.V. (2001). Dejstvie nizkoj temperatury na sostojanie antioksidantnoj sistemy prorostkov pshenicy. In: Problemnye voprosy Vostochno-Sibirskogo regiona. Irkutsk: Irkutsk State Technological University Press.

Verhoturov, V.V., Frantenko, V.K. (2008). Vlijanie perekisi vodoroda na anti- i prooksidantnyj status semjan jachmenja pri prorastanii. Reports of Russian Agriculture Academy of Sciences. 1, 11-13.

Vechernina, N.A. (2009). Biotehnologija rastenij. Barnaul: Altai State University Press.

Gumilevskaja, N.A., Chumikina, L.V., Shatilova, V.R. (1995). Sintez belka i RNK v prorastajushhih semenah. Biochemistry. 60(1), 35-45.

Izhik, N.K. (1976). Polevaja vshozhest' semjan. Kiev: Urozhaj.

Katalog – sorta selekcii GNU Altajskogo NIISH. (2000). Barnaul: PROFI-S.

Kuznecova, T.E., Levshtanov, S.A., Serkin, N.V., Jusupov, R.R. (2012). Posevnye kachestva i urozhajnye svojstva semjan ozimogo jachmenja v zavisimosti ot frakcij posevnogo materiala. Zernovoe hozjajstvo Rossii. 3 (21), 91-101.

Lukina, E.A., Krickij, A.L., Fedotov, V.A. (2012). Semenovedenie i semennoj kontrol'. Voronezh: Voronezh State Agrarian University.

Nikolaeva, M.G, Ljanguzova, I.V., Pozdova, L.M. (1999). Biologija semjan. Saint Petersburg: Saint Petersburg State University.

Rogozhin, V.V. (2000). Izmenenie reakcii antioksidantnoj sistemy prorostkov pshenicy posle ul'trafioletovogo obluchenija semjan. Biofizika. 45 (4), 730-736.

Rogozhin, V.V., Kuriljuk, T.T. (2010). Rol' peroksidazy v mehanizmah pokoja i prorastanija zernovok nekotoryh zlakovyh kul'tur. Izvestija TSHA. 4, 22-32.

Rogozhin, V.V., Rogozhina, T.V. (2011). Fiziologo-biohimicheskie mehanizmy prorastanija zernovok pshenicy. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 8 (82), 18-21.

Rogozhin, Ju.V., Rogozhin,V.V. (2013). Tehnologija predposevnoj obrabotki zeren pshenicy rastvorami neorganicheskih i organicheskih veshhestv. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 7 (105), 11-17.

Rogozhina, T.V., Rogozhin, V.V. (2010). Rol' komponentov antioksidantnoj sistemy v mehanizmah prorastanija zeren pshenicy. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 11 (73), 31-38.

Strizhova, F.M., Beleninova, L.V. (2012). Rol' sortovyh osobennostej jarovoj mjagkoj pshenicy v formirovanii priznaka ‘massa 1000 zeren’. Vestnik Altajskogo gosudarstvennogo agrarnogo universiteta. 4 (90), 19-20.

Bewley, J.D., Black, M. (1978). Physiology and Biochemistry of Seeds in Relation to Germination. Springer Verlag, New York, Berlin, Heidelberg.

Bewley, J.D., Black, M. (1994). Seeds: Physiology of Development and Germination. N.Y.: Plénum Press.

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...