ANTIOXIDANT ACTIVITY OF LEAVES AND GOJI BERRIES (LYCIUM BARBARUM)
Abstract
On the exemple of the model reaction of cumene initation oxidation the antioxidant properties of ethanol and ethyl acetate extracts of leares and berries of Lycium barbarum. The summary content of antioxidant substances in the investigated of extracts of Lycium barbarum. It’s established that most of antioxidants (1,95·10-4М/mg) extracted by ethyl acetate from the fresh, not dried berries, collected in August month.
It’s shown that 70% eyhanol as compared with ethylacetate, in 4 times less than extracts antioxidante of substances both from berries and from the leaves of Lycium barbarum. From air-dry standards most antioxidant are extracted from leaves (0,81·10-4М/mg), than from berries (0.33·10-4М/mg).
Measured temperature dependence of speed constans (k7) of reaction RO2 + InH ® ROOH + In, characterizing the antioxidant activity of the investigated extracts.
It was found that high antioxidant activity shown by an extract from fresh-undried berries k7=12,5×10-4 М-1·s-1.Downloads
Metrics
References
Николаева Ю.Н. Ягоды годжи. Плоды долголетия и суперздоровья. М., 2015. 90 с.
Все о Ягоде Годжи: и польза, и вред // Журнал о здоровом образе жизни «Долгие Лета» [Электронный ресурс]. URL: http://dolgieleta.com/pravilnoe-pitanie/dary-prirody/yagody/yagody-goji.html
Годжи. Целебные свойства и применение ягоды годжи [Электронный ресурс]. URL: http://www.magicworld.su/zdorove/203-godzhi-tselebnye-svojstva-i-primenenie-yagody-godzhi.html
Плаксен Н.В., Степанов С.В., Текутьева Л.А., Фищенко Е.С., Сон О.М. Исследование антиоксидантного действия сиропов из дикорастущего сырья // Тихоокеанский медицинский журнал. 2013. №2. С. 73–75.
Варданян Л.Р., Шутова А.Г., Айрапетян С.А., Варданян Р.Л., Агабеков В.Е., Решетников В.Н. Количественное содержание и активность антиоксидантов в лекарственных растениях различных климатических зон // Доклады Национальной академии наук Беларуси. 2013. Т. 57, №5. С. 72–76.
Айрапетян С.А., Варданян Л.Р., Варданян Р.Л. Содержание и активность антиоксидантов этилацетатных экс-трактов растений, произрастающих в Горисском регионе Армении // Химический журнал Армении. 2015. Т. 68 (1). С. 40–50.
Шутова Т.Г., Шутова А.Г., Варданян Л.Р., Айрапетян С.А., Варданян Р.Л., Агабеков В.Е. Ингибирование окисления эмульсий ненасыщенных жирных кислот эфирными маслами монарды дудчатой и тысячелистника обыкновенного // Труды БГУ. 2013. Т. 8. №1, С. 111–116.
Эмануэль Н.М., Денисов Е.Т., Майзус З.К. Цепные реакции окисления углеводородов в жидкой фазе. М., 1965. 375 с.
Гордон А., Форд Р. Спутник химика. М., 1976. 514 с.
Варданян Р.Л., Варданян Л.Р., Айрапетян С.А., Арутюнян Л.Р., Арутюнян Р.Л. Антиоксидантное и проокси-дантное действие аскорбиновой кислоты // Химия растительного сырья. 2015. №1. С. 113–119.
Кузнецов Б.Н., Кузнецова С.А., Левданский В.А., Судакова И.Г., Веселова О.Ф. Совершенствование методов выделения, изучение состава и свойств экстрактов березовой коры // Химия в интересах устойчивого развития. 2005. Т. 13. С. 391–400.
Кусков В.П. Исследования соединения спирторастворимых веществ в древесной зелени ели сибирской и сосны обыкновенной // Химико-лесной комплекс – проблемы и решения : сб. статей научно-практической кон-ференции. Красноярск, 2001. С. 316–317.
Шадрин Е.Е., Коренская И.М., Измалкова Е.М. Определение антиоксидантной активности спиртовых настоев из лекарственного растительного сырья // Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции : сб. научных трудов. Пятигорск, 2015. Вып. 70.
Hayrapetyan S.A., Vardanyan L.R., Vardanyan R.L. Antioxidant activity of creeping thyme (thymus serpyllum l.) In cumene oxidation reaction // Proceedings Of The Yerevan State University. Chemistry and Biology. 2013. N2. Pp. 23–31.
Copyright (c) 2016 chemistry of plant raw material
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.