ANTIOXIDANT ACTIVITY OF LEAVES AND GOJI BERRIES (LYCIUM BARBARUM)

  • Луиза (Luiza) Размиковна (Razmikovna) Варданян (Vardanian) Goris state university, ul. Avangard, 4, Goris, 3205 Email: luisemari@rambler.ru
  • Сюзанна (Siuzanna) Арсеновна (Arsenovna) Айрапетян (Airapetian) Candidate of Chemical Science, Associate Professor Email: syuhayrapetyan@gmail.com
  • Размик (Razmik) Левонович (Levonovich) Варданян (Vardanian) Goris state university, ul. Avangard, 4, Goris, 3205 Email: vrazmik@rambler.ru
  • Ромик (Romik) Суренович (Surenovich) Арутюнян (Arutiunian) Yerevan state university, ul. Aleka Manukyana, 1, Yerevan, 0025 Email: romik@ysu.am
  • Грайр (Grair) Юрикович (Iurikovich) Овсепян (Ovsepian) L.A. Orbeli Institute of Physiology NAS RA, ul. Br. Orbeli, 22, Yerevan, 0028 Email: romik@ysu.am
Keywords: antioxidant properties, antioxidant activity, Lycium harbarum L., berries, leaves, extracts

Abstract

On the exemple of the model reaction of cumene initation oxidation the antioxidant properties of ethanol and ethyl acetate extracts of leares and berries of  Lycium barbarum. The summary content of antioxidant substances in the investigated of extracts of Lycium barbarum. It’s established that most of antioxidants (1,95·10-4М/mg) extracted by ethyl acetate from the fresh, not dried berries, collected in August month.

It’s shown that 70% eyhanol as compared with ethylacetate, in 4 times less than extracts antioxidante of substances both from berries and from the leaves of Lycium barbarum. From air-dry standards most antioxidant are extracted from leaves (0,81·10-4М/mg), than from berries (0.33·10-4М/mg).

Measured temperature dependence of speed constans (k7) of reaction RO2 + InH ® ROOH + In, characterizing the antioxidant activity of the investigated extracts.

It was found that high antioxidant activity shown by an extract from fresh-undried berries k7=12,5×10-4 М-1·s-1.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Луиза (Luiza) Размиковна (Razmikovna) Варданян (Vardanian), Goris state university, ul. Avangard, 4, Goris, 3205
Candidate of Chemical Science, Associate Professor
Сюзанна (Siuzanna) Арсеновна (Arsenovna) Айрапетян (Airapetian), Candidate of Chemical Science, Associate Professor
candidate of chemical science, assistant
Размик (Razmik) Левонович (Levonovich) Варданян (Vardanian), Goris state university, ul. Avangard, 4, Goris, 3205
Doctor of Chemistry, Professor
Ромик (Romik) Суренович (Surenovich) Арутюнян (Arutiunian), Yerevan state university, ul. Aleka Manukyana, 1, Yerevan, 0025
Doctor of Chemistry, Professor
Грайр (Grair) Юрикович (Iurikovich) Овсепян (Ovsepian), L.A. Orbeli Institute of Physiology NAS RA, ul. Br. Orbeli, 22, Yerevan, 0028
Applicant

References

Николаева Ю.Н. Ягоды годжи. Плоды долголетия и суперздоровья. М., 2015. 90 с.

Все о Ягоде Годжи: и польза, и вред // Журнал о здоровом образе жизни «Долгие Лета» [Электронный ресурс]. URL: http://dolgieleta.com/pravilnoe-pitanie/dary-prirody/yagody/yagody-goji.html

Годжи. Целебные свойства и применение ягоды годжи [Электронный ресурс]. URL: http://www.magicworld.su/zdorove/203-godzhi-tselebnye-svojstva-i-primenenie-yagody-godzhi.html

Плаксен Н.В., Степанов С.В., Текутьева Л.А., Фищенко Е.С., Сон О.М. Исследование антиоксидантного действия сиропов из дикорастущего сырья // Тихоокеанский медицинский журнал. 2013. №2. С. 73–75.

Варданян Л.Р., Шутова А.Г., Айрапетян С.А., Варданян Р.Л., Агабеков В.Е., Решетников В.Н. Количественное содержание и активность антиоксидантов в лекарственных растениях различных климатических зон // Доклады Национальной академии наук Беларуси. 2013. Т. 57, №5. С. 72–76.

Айрапетян С.А., Варданян Л.Р., Варданян Р.Л. Содержание и активность антиоксидантов этилацетатных экс-трактов растений, произрастающих в Горисском регионе Армении // Химический журнал Армении. 2015. Т. 68 (1). С. 40–50.

Шутова Т.Г., Шутова А.Г., Варданян Л.Р., Айрапетян С.А., Варданян Р.Л., Агабеков В.Е. Ингибирование окисления эмульсий ненасыщенных жирных кислот эфирными маслами монарды дудчатой и тысячелистника обыкновенного // Труды БГУ. 2013. Т. 8. №1, С. 111–116.

Эмануэль Н.М., Денисов Е.Т., Майзус З.К. Цепные реакции окисления углеводородов в жидкой фазе. М., 1965. 375 с.

Гордон А., Форд Р. Спутник химика. М., 1976. 514 с.

Варданян Р.Л., Варданян Л.Р., Айрапетян С.А., Арутюнян Л.Р., Арутюнян Р.Л. Антиоксидантное и проокси-дантное действие аскорбиновой кислоты // Химия растительного сырья. 2015. №1. С. 113–119.

Кузнецов Б.Н., Кузнецова С.А., Левданский В.А., Судакова И.Г., Веселова О.Ф. Совершенствование методов выделения, изучение состава и свойств экстрактов березовой коры // Химия в интересах устойчивого развития. 2005. Т. 13. С. 391–400.

Кусков В.П. Исследования соединения спирторастворимых веществ в древесной зелени ели сибирской и сосны обыкновенной // Химико-лесной комплекс – проблемы и решения : сб. статей научно-практической кон-ференции. Красноярск, 2001. С. 316–317.

Шадрин Е.Е., Коренская И.М., Измалкова Е.М. Определение антиоксидантной активности спиртовых настоев из лекарственного растительного сырья // Разработка, исследование и маркетинг новой фармацевтической продукции : сб. научных трудов. Пятигорск, 2015. Вып. 70.

Hayrapetyan S.A., Vardanyan L.R., Vardanyan R.L. Antioxidant activity of creeping thyme (thymus serpyllum l.) In cumene oxidation reaction // Proceedings Of The Yerevan State University. Chemistry and Biology. 2013. N2. Pp. 23–31.

Published
2016-05-06
How to Cite
1. Варданян (Vardanian)Л. (Luiza) Р. (Razmikovna), Айрапетян (Airapetian)С. (Siuzanna) А. (Arsenovna), Варданян (Vardanian)Р. (Razmik) Л. (Levonovich), Арутюнян (Arutiunian)Р. (Romik) С. (Surenovich), Овсепян (Ovsepian)Г. (Grair) Ю. (Iurikovich) ANTIOXIDANT ACTIVITY OF LEAVES AND GOJI BERRIES (LYCIUM BARBARUM) // chemistry of plant raw material, 2016. № 3. P. 41-47. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/1082.
Section
Low-molecular weight compounds