PROCESSING OF LICORICE ROOT MEAL. II. TRITERPENOIDS AND FLAVONOIDS OF ETHANOLIC EXTRACTS

  • Венера (Venera) Равилевна (Ravilevna) Хабибрахманова (Khabibrakhmanova) Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015 Email: venha@rambler.ru
  • Шади (Shadi) Мунир (Munir) Халед (Khaled) Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015 Email: shadi-pharm80@hotmail.com
  • Алия (Aliia) Рафитовна (Rafitovna) Габдрахманова (Gabdrakhmanova) Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015 Email: bananzru1993@gmail.com
  • Мария (Mariia) Александровна (Aleksandrovna) Сысоева (Sysoeva) Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015 Email: oxygen1130@mail.ru
Keywords: licorice root, meal, glycyrrhizinic acid, flavonoids, carbohydrates

Abstract

The selection of extraction conditions of licorice root meal with ethanol  to remove maximum of triterpenoids and flavonoids was conducted. The study of yield of extractive substances depending on the extraction parameters (concentration of extracting agent, licorice root meal:extracting agent ratio, frequency and time of extraction) was carried out. It was found that maximum yield of flavonoids (4,76%) and glycyrrhizinic acid (0,91%) can be obtained during boiling oflicorice root meal with 80% ethanol at 1 : 40 ratio in 3 stages for 2 hours. It was shown that additional milling of licorice root meal and its fractionation can intensify the process of flavonoids and glycyrrhizinic acid extraction. In comparison with extraction of initial licorice root meal comparable amount of flavonoids (4,66%) and glycyrrhizinic acid (0,88%) can be obtained using boiling with 80% ethanol and reduced extraction time 1 hour.

Using thin layer chromatography complex «СAMAG» allowed to show presence up to 14 flavonoids in extracts. Liquiritigenin and formononetin were predominate flavonoids in analyzed extracts.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Венера (Venera) Равилевна (Ravilevna) Хабибрахманова (Khabibrakhmanova), Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015
candidate of chemical science, associate professor of food biotechnology
Шади (Shadi) Мунир (Munir) Халед (Khaled), Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015
graduate student
Алия (Aliia) Рафитовна (Rafitovna) Габдрахманова (Gabdrakhmanova), Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015
undergraduate
Мария (Mariia) Александровна (Aleksandrovna) Сысоева (Sysoeva), Kazan State Technological University, ul. Karla Marxa, 68, Kazan, 420015
Doctor of Chemistry, Head of the Department of Food Biotechnology

References

Толстиков Г.А., Балатина Л.А., Гранкина В.П., Кондратенко Р.М., Толстикова Т.Г. Солодка: биоразнообразие, химия, применение в медицине. Новосибирск, 2007. 311 с.

Оболенцева Г.В., Литвиненко В.И., Аммосов А.С. Фармакологические и терапевтические свойства препаратов солодки // Химико-фармацевтический журнал. 1999. Т. 33, №8. С. 24–31.

Халед Ш.М., Голубина Е.И., Хабибрахманова В.Р., Сысоева М.А. Переработка шрота корня солодки. I. Анализ экстрактивных веществ // Вестник Казанского технологического университета. 2014. Т. 17, №14. С. 426–427.

Денисова С.Б. Жидкостно-твердофазная экстракция основных классов биологически активных веществ корня солодки : дис. … канд. хим. наук. Уфа, 2000. 166 с.

Гагиева Л.Ч., Ваниев А.Г., Габеев В.Н., Цугкиев Б.Г., Макиев О.Н. Определение технологических параметров получения жидкого экстракта из солодки голой // Известия Горского государственного аграрного университета. 2011. Т. 48, №2. С. 266–268.

Северин С.Е., Соловьева Г.А. Практикум по биохимии. М., 1989. 509 с.

Ермаков А.И., Арасимович В.В., Смирнова-Иконникова М.И. и др. Методы биохимического анализа растений. Ленинград, 1972. 456 с.

Бибикова Н.Е. Комплексная технология переработки корня солодки : автореф. дис. … канд. фарм. наук. М., 1999. 24 с.

Reich E., Schibli A. High-performance thin-layer chromatography for the analysis of medicinal plants. 1st edition. New-York, 2006. 280 p.

Ковалев В.Н., Попова Н.В., Кисличенко В.С. Практикум по фармакогнозии. Харьков, 2003. 512 с.

Корулькин Д.Ю., Абилов Ж.А., Музычкина Р.А., Толстиков Г.А. Природные флавоноиды. Новосибирск, 2007. 232 с.

Published
2016-04-19
How to Cite
1. Хабибрахманова (Khabibrakhmanova)В. (Venera) Р. (Ravilevna), Халед (Khaled)Ш. (Shadi) М. (Munir), Габдрахманова (Gabdrakhmanova)А. (Aliia) Р. (Rafitovna), Сысоева (Sysoeva)М. (Mariia) А. (Aleksandrovna) PROCESSING OF LICORICE ROOT MEAL. II. TRITERPENOIDS AND FLAVONOIDS OF ETHANOLIC EXTRACTS // chemistry of plant raw material, 2016. № 2. P. 97-102. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/1121.
Section
Low-molecular weight compounds