LEAVES CAUCASIAN BLACKBERRY (RUBUS CAUCASICUS L.) – PROMISING RAW MATERIAL FOR THE PRODUCTION OF HERBAL TEA
Abstract
Studied some physical and chemical characteristics and 6-sheet blackberry shoot Caucasian (Rubus caucasicus L.). It was found that the minima of the moisture content, the extract substances and phenolic compounds to the same period of the beginning and end of the growing season of plants.
The composition of phenolic compounds represented by catechins, flavonols and leuco anthocyanidins. Highs accumulation of phenolic compounds during the growing season are found in the middle of the season (July-August).
The amount of free amino acids blackberry leaf vegetation monthly averages 26,68 mg/g. 11 of the identified individual amino acids are essential 5 (GIS, Arg, Met, Leigh, Val).
The complex oxidative enzymes blackberry leaf established the presence of the active form of O-diphenol oxidase.
The tea product derived from blackberry leaf, has good organoleptic properties and a saturated extractive complex.
Downloads
Metrics
References
Бокучава М.А.Дубильные вещества и окислительные ферменты грузинского чая//Автореф.
Докт....дисс.М.:Ин-т биохимии им.А.Н.Баха, АН СССР, 1950
Бокучава М.А. О природе и значении дубильных веществ чайного листа.//Биох.чайн. произв.
М.:1950, сб.6, С.20-30.
Бокучава М.А.,Волкова А.Г. Превращение различных фракции дубильных веществ при росте и
развитии чайного листа и при его переработке.//Реф. Работ учрежд. Отд. Биол.наук АН СССР
за 1945 г.-М.:1946
Бокучава М.А., Новожилов Н.П. Вкусовые свойства отдельных фракции чайного танина и их
значение для качества чая.//Биох.чайн.произв. М.:1946, сб.5, С.190.
Бокучава М.А., Попов В.Р. Значение аминокислот в образовании аромата чая при
взаимодействии их с дубильными веществами в условиях повышенной температуры.
//Докл.АН СССР, 1954, #99, С.145.
Бокучава М.А.,Попов В.Р., Шуберт Т.А.Роль дубильных веществ в окислительно-восстанови-
тельных процессах растений.//Докл. АН СССР, 1951,#76, С.439.
Бокучава М.А.,Попов В.Р., Сидоров В.С.Хроматографическое разделение свободных
аминокислот свежего и завяленного чайного листа.//Докл.АН СССР, 1954, #95, С.609.
Бохинский Р.Современные воззрения в биохимии:Пер.с англ. М.:1987-544с.
Воронцов В.Е.Биохимия чая.М.:Пищепромиздат,1946-291с.
Глазунов И.В.Динамика ферментного действия (инвертаза чайного листа)// Биох. чайн.
произв.М.:1935, сб.1-С.76-87.
Гудвин Т.,Мерсер Э.Введение биохимии растений. В 2-х томах.М.:Наука, 1986, т.2-312 с.
Джемухадзе К.М.Чайный танин в связи с переработкой и качеством чая//Биох. Чайн.
Произв.М.: 1940, сб.4-С.35-52.
Джемухадзе К.М.Дубильные вещества и качество чайного сырья.// Биох. Чайн. Произв..
М.:1950, сб.6-С.39-52.
Дурмишидзе С.В.Дубильные вещества и антоцианы виноградной лозы и вина. М.:АН СССР,
-324 с.
Дурмишидзе С.В.,Нуцубидзе Н.Хроматографическое разделение дубильных веществ
винограда.//ГрузНИИ винограда и виноделия АН СССР. Т.VIII-S.360.
Кретович В.Л.Основы биохимии растений.М.:Высшая школа, 1971-464 с.
Курсанов А.Л. Условия работы ферментов в скрученном чайном листе.//Биох.чайн.произв.
М.::1935, сб.1-С.88-94.
Курсанов А.Л.Образование и природа чайных пигментов.//биох.чайн.произв.М.:1935, сб.1-
С.110-127.
Курсанов А.Л. Определение различных форм дубильных веществ в растениях
//Биохимия.М.:1941, #6-С.312.
Курсанов А.Л. Превращение дубильных веществ при переработке чайного листа.// Биохимия.
М.:1943.#8- с.188.
Курсанов А.Л.Дубильные вещества чайного листа в связи с проблемой повышения качества
чая// Изв.АН СССР. Сер Биол. 1951, #2- С.44.
Курсанов А.Л.Синтез и превращение дубильных веществ в чайном растении.//7-е Баховское
чтение. АН СССР. М.:1952.
Курсанов А.Л., Крюкова Н.И. Синтез полифенолов в листьях чая.//Биох.чайн.произв. М.:1950.
Сб.6-С.7-19.
Манская С.М. Пероксидаза чайного листа.//Биох.чайн.произв.М.:1935.сб.1-С.96-109.
Melkadze R.,Chikovani N.,Kachniashvili E. Characteristics of the Composition of Caucasian Blackberry (Rubus caucasicus L.) Leaves as a Raw Material for Tea Production, J.”Applied Biochemistry and Microbiology”,2008,Vol.44, No 6, pp.647-651
Мелкадзе Р. Производство заменителя чая из листьев ежевики. Журнал «Пиво и напитки», М.: 2004, #2,С. 102-105
Мелкадзе Р.Г., Гулуа К.П. Внедрение технологии чаеподобных продуктов из нетрадиционного сырья, Агро НИИТЭИПП, М.:, 1988, 24с
Melkadze R.G.Research an elemental composition Blackberry of a sheet and mining of the technological rules of effecting phytotea of products, Georgian Academy of Sciences, Tbilisi, 2000, №5, pp. 39-50
А.С. 1184513 (СССР) Способ получения заменителя чая из ежевичного листа./Р.Г. Мелкадзе, В.С. Фоменко,Л.Ш.Кутателадзе.1983, Б.И.№38.
Патент 1828573 (СССР).Способ производства заменителя чая,./Р.Г.Мелкадзе, В.С. Фоменко.1992 ДСП.
Патент Грузии U 887. Способ производства заменителя чая /Р.Г.Мелкадзе.2000,Б.И.№3.
Опарин А.И.Биохимическая теория чайного производства.М.:Биох.чайн.произв.,1935, сб.1-
С.6-19.
Опарин А.И., Шуберт Т.А. О дыхательных окислительных системах чайного листа.//Биох.
чайн.произв.,1935,сб.1.
.Петров К.П.Практикум по биохимии растительного сырья. М.: Пищевая пром-сть, 1965.-330с.
Попов В.Р.Количественное определение танина и свободных аминокислот при развитии
побегов чая и во время их технологической переработки.//Биох. И прогрессивная технол. чайн.
производства. М.: Наука, 1966.С.110-115.
Пруидзе Г.Н. Окислительно-восстановительные ферменты чайного растения и их роль в
биотехнологии. Тбилиси:1987.-186с.
Соболева Г.А.Количественное определение катехинов при помощи денситометра
.//Биох. чайн.произв. М.:1958.,сб.7.-С.76.
Филиппович Ю.Б.,Егоров Т.А.,Севастьянова Г.А. Практикум по общей биохимии.М.:
Просвещение, 1975.-318 с.
Харебава Г.И.Ферментативные процессы в живом чайном листе.//Биох.чайн.произв., М.:1946,
сб.6, С.85.
Харебава Г.И.Пероксидаза чайного листа.//Бюл. ВНИИЧ и СК, 1949, #4.-С.49
.Шипалов М.С., Бокучава М.А., Соболева Г.А. Применение денситометра для количественного
определения катехинов, разделенных методом хроматографии на бумаге.// Тр. ин-та
физиол.растений АН СССР.М.:1962, #4. С.95.
Bradfield A.Some recent developments in the chemistry of Tea//Chem. and Ind.1946, 326, pp.242.
Harrison C.,Roberts E. Fermentation process in tea manufacture.//j. Biochem.#33, pp.1408.
Lame J. Research and the practical manufacture of Tea .//j. of res.Inst.of Ceylon. 1937. Pp.36.
Oshima J.,Nakabayashi T.,Sakamoto J. Studies on the black tea tannin. Pt.1. Chemical changes of the
poliphenol compounds and aminoacids in the manufacture of black tea // Ibid. 1954, pp.264.
Roberts E. The fermentation process in tea manufacture.// j. Biochem, 1939, #33, pp.842.
Roberts E. The nature of tea oxidase system.//Ibid.,1941, #35, pp.10.
Roberts E. The chemistry of tea fermentation.//Enzimol. 1942,#2,pp.113.
Roberts E. the fermentation process in tea manufacture.//j.Biochem.,#34, pp.500.
Roberts E.,Wood D.A. A study of the polyphenols in tea leaf by paper chromatography.//Biochem. J,
,#49, pp.414.
Srerangachar H. Studies on the fermentation of Ceylon tea.//j.Biochem.,1943, #37,pp.633.
TsujimuraM. Ellagil acid in green tea.//Chem.abstr.1947,#41,pp.5924.
Tsujimura M., Takasu E. On the tea tannins in green tea Isolation of tea tannin in crystalline
state.//Ibid.1955, pp.407.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.