STUDY OF PHENOLIC COMPOUNDS OF CORN SILK, GATHERED IN ALTAI REGION
Abstract
The qualitative composition and the quantitative content of phenolic compounds of corn silk, gathered in the Altai, were studied. 9 flavonoids (including luteolin, orientin and apigenin) and 4 phenolic acids (including caffeic, chlorogenic acids and ether of ferulic acid) were found by a thin-layer chromatography and high performance liquid chromatography methods. Tannins of hydrolyzed group were identified by qualitative reactions. The quantitative content of flavonoids, phenolic acids and tannins in a studied kind of raw materials was determined (0,70, 1,96 and 4,52% accordingly).
Downloads
Metrics
References
Лавренова Г.В., Лавренов В.К. Энциклопедия лекарственных растений. Донецк, 1997. 643 с.
Никифорова Е.Б. Совершенствование технологии, стандартизации жидкого экстракта и получение водоэкст-рагируемого фитокомплекса в условиях малоотходной переработки кукурузных рылец: автореф. дис. ... канд. фарм. наук. Пятигорск, 2007. 24 с.
Zhang H.E., Xu D.P. Study on the chemical constituents of flavones from corn silk // Zhong Yao Cai. Wuxi. 2007. Vol. 30(2). Pp. 164–166.
Widstrom N.W., Snook M.E. Recurrent selection for maysin, a compound in maize silks, antibiotic to earworm // Plant Breeding. 2001. Vol. 120(4). Pp. 357–359.
Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Сравнительная оценка состава биологически активных веществ кукурузы столбиков с рыльцами, заготовленных на Алтае в различные фазы спелости початков кукурузы // Вестник Пермской государственной фармацевтической академии. 2010. №7. С. 55–58.
Гринкевич Н.И., Сафронич Л.Н. Химический анализ лекарственных растений. М., 1983. 174 с.
Бандюкова В.А., Шинкаренко А.Л., Казаков А.Л. Методы исследования природных флавоноидов. Пяти-горск, 1977. 72 с.
Бандюкова В.А. Фенолокислоты растений, их эфиры и гликозиды // Химия природных соединений. 1983. Вып. 3. С. 263–273.
Турецкова В.Ф., Фильчукова Н.М. Изучение химического состава гидрофильной фракции коры осины обык-новенной // Вопросы клинической и теоретической медицины. Барнаул, 1994. Т. 2. С. 135–136.
Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Анализ состава фенольных соединений кукурузы столбиков с рыльцами, за-готовленных на Алтае, методом ВЭЖХ // Разработка, исследования и маркетинг новой фармацевтической продукции: сб. науч. тр. Пятигорск, 2010. С. 308–310.
Евдокимова О.И. Валидация методики количественного определения суммы флавоноидов в столбиках с рыльцами кукурузы // Фармация. 2008. Вып. 7. С. 14–17.
Босенко Л.Г., Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Совершенствование методики количественного определения флавоноидов методом спектрофотометрии в кукурузы столбиках с рыльцами // Актуальные проблемы фарма-кологии и фармации: сб. науч. ст. Барнаул, 2010. С. 31–37.
Дворникова Л.Г., Турецкова В.Ф. Исследования по изучению влияния концентрации спирта этилового на из-влечение фенолокислот из кукурузы столбиков с рыльцами // Разработка, исследования и маркетинг новой фармацевтической продукции: сб. науч. тр. Пятигорск, 2011. С. 64–66.
Государственная Фармакопея СССР. Общие методы анализа. 11-е изд. М., 1987. Вып. 1. 336 с.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.