COMPARATIVE ANALYSIS OF KALANCHOE JUICE ANTIOXIDATIC ACTIVITY

  • Наталья Николаевна Сажина N.M. Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, ul. Kosygina, 4, Moscow, 119334 Email: Natnik48s@yandex.ru
  • Петр Владимирович Лапшин K.A. Timirjazev Institute of Plant Physiology, Russian Academy of Sciences, RAS, ul. Botanicheskaia, 35, Moscow Email: p.lapshin@mail.ru
  • Нататья Викторовна Загоскина K.A. Timirjazev Institute of Plant Physiology, Russian Academy of Sciences, RAS, ul. Botanicheskaia, 35, Moscow Email: nzagoskina@mail.ru
  • Елена Ивановна Короткова Tomsk Polytechnic University, pr. Lenina, 30, Tomsk, 634050 Email: eikor@mail.ru
  • Вячеслав Михайлович Мисин N.M. Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, ul. Kosygina, 4, Moscow, 119334 Email: misin@sky.chph.ras.ru
Keywords: antioxidants, ammetric, voltammetric, chemiluminescence methods, polyphenols, Kalanchoe

Abstract

Now the special attention to studying of antioxidant activity of various herbs is given for the purpose of search among them the most active sources of biologically active components. In this work for this purpose the comparative analysis of measurement results of the total antioxidatic activity for juice of 14 different types of Kalanchoe (Kalanchoe L.) is carried out by three methods: ammetric, voltammetric and chemiluminescence. Among the studied samples two most active kinds of Kalanchoe are exposed: K.scapigera and K.rhombopilosa. They can appear more perspective sources of biologically active components in comparison with types which are used now.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Наталья Николаевна Сажина, N.M. Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, ul. Kosygina, 4, Moscow, 119334
старший научный сотрудник, кандидат физико-математических наук, тел.: (495) 939-74-18
Петр Владимирович Лапшин, K.A. Timirjazev Institute of Plant Physiology, Russian Academy of Sciences, RAS, ul. Botanicheskaia, 35, Moscow
научный сотрудник, кандидат биологических наук, тел.: (499) 977-94-33
Нататья Викторовна Загоскина, K.A. Timirjazev Institute of Plant Physiology, Russian Academy of Sciences, RAS, ul. Botanicheskaia, 35, Moscow
ведущий научный сотрудник, доктор биологических наук, тел.: (499) 977-94-33
Елена Ивановна Короткова, Tomsk Polytechnic University, pr. Lenina, 30, Tomsk, 634050
доцент кафедры физической и аналитической химии, доктор химических наук, тел.: (3822) 56-38-32
Вячеслав Михайлович Мисин, N.M. Emanuel Institute of Biochemical Physics, Russian Academy of Sciences, ul. Kosygina, 4, Moscow, 119334
заведующий лабораторией, доктор химических наук, тел.: (495) 939-74-09

References

Семенова Л.В., Ямпольский Ю.В. Лекарственные экзотические растения. Вып. 1. СПб., 2003. 125 с.

Волжанова М.И., Байльман Р.А., Суслина С.Н., Быков В.А. Каланхое перистое и дегремона: химический со-став, применение в медицине (обзор) // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2010. №7. С. 14–20.

Волжанова М.И., Суслина С.Н., Быков В.А. Сравнительное исследование целевой части метаболома близких видов каланхое хроматографическими методами // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтиче-ской химии. 2011. №8. С. 3–6.

Анисимов М.М., Герасименко Н.И., Чайкина Е.Л., Серебряков Ю.М. Биологическая активность метаболитов лекарственного растения Kalanchoe daigremontiana (Hamet de la Bbthie) Jacobs et Perr. // Известия РАН. Серия биологическая. 2009. №6. С. 669–676.

Мисин В.М., Сажина Н.Н., Вандышев В.В., Хомик А.С. Сравнительный анализ содержания антиоксидантов и уровня их активности в соках суккулентных растений амперометрическим и вольтамперометрическим мето-дами // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2010. №12. С. 1–5.

Оленников Д.Н., Зилфикаров И.Н., Торопова А.А., Ибрагимов Т.А. Химический состав сока каллизии души-стой и его антиоксидантная активность // Химия растительного сырья. 2008. №4. С. 95–100.

Яшин А.Я. Инжекционно-проточная система с амперометрическим детектором для селективного определе-ния антиоксидантов в пищевых продуктах и напитках // Российский химический журнал. 2008. Т. LII, №2. С. 130–135.

Peyrat-Maillard M.N, Bonnely S., Berset C. Determination of the antioxidant activity of phenolic compoundsby cou-lometric detection // Talanta. 2000. Vol. 51. Pp. 709–715.

Korotkova E.I., Karbainov Y.A., Avramchik O.A. Investigation of antioxidant and catalytic properties of some bio-logical-active substances by voltammetry // Anal. and Bioanal. Chem. 2003. Vol. 375, N1-3. Pp. 465–468.

Теселкин Ю.О., Бабенкова И.В., Любицкий О.Б., Клебанов Г.И., Владимиров Ю.А. Ингибирование сыворо-точными антиоксидантами окисления люминола в присутствии гемоглобина и пероксида водорода // Вопро-сы медицинской химии. 1997. Т. 43, №2. С. 87–93.

Сажина Н.Н., Мисин В.М., Короткова Е.И. Измерение антиоксидантной активности экстрактов смесей чая электрохимическими методами // Химия растительного сырья. 2011. №2. С. 137–143.

Published
2013-10-20
How to Cite
1. Сажина Н. Н., Лапшин П. В., Загоскина Н. В., Короткова Е. И., Мисин В. М. COMPARATIVE ANALYSIS OF KALANCHOE JUICE ANTIOXIDATIC ACTIVITY // chemistry of plant raw material, 2013. № 3. P. 113-119. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1303113.
Section
Low-molecular weight compounds