COMPARATIVE ANALYSIS OF KALANCHOE JUICE ANTIOXIDATIC ACTIVITY
Abstract
Now the special attention to studying of antioxidant activity of various herbs is given for the purpose of search among them the most active sources of biologically active components. In this work for this purpose the comparative analysis of measurement results of the total antioxidatic activity for juice of 14 different types of Kalanchoe (Kalanchoe L.) is carried out by three methods: ammetric, voltammetric and chemiluminescence. Among the studied samples two most active kinds of Kalanchoe are exposed: K.scapigera and K.rhombopilosa. They can appear more perspective sources of biologically active components in comparison with types which are used now.
Downloads
Metrics
References
Семенова Л.В., Ямпольский Ю.В. Лекарственные экзотические растения. Вып. 1. СПб., 2003. 125 с.
Волжанова М.И., Байльман Р.А., Суслина С.Н., Быков В.А. Каланхое перистое и дегремона: химический со-став, применение в медицине (обзор) // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2010. №7. С. 14–20.
Волжанова М.И., Суслина С.Н., Быков В.А. Сравнительное исследование целевой части метаболома близких видов каланхое хроматографическими методами // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтиче-ской химии. 2011. №8. С. 3–6.
Анисимов М.М., Герасименко Н.И., Чайкина Е.Л., Серебряков Ю.М. Биологическая активность метаболитов лекарственного растения Kalanchoe daigremontiana (Hamet de la Bbthie) Jacobs et Perr. // Известия РАН. Серия биологическая. 2009. №6. С. 669–676.
Мисин В.М., Сажина Н.Н., Вандышев В.В., Хомик А.С. Сравнительный анализ содержания антиоксидантов и уровня их активности в соках суккулентных растений амперометрическим и вольтамперометрическим мето-дами // Вопросы биологической, медицинской и фармацевтической химии. 2010. №12. С. 1–5.
Оленников Д.Н., Зилфикаров И.Н., Торопова А.А., Ибрагимов Т.А. Химический состав сока каллизии души-стой и его антиоксидантная активность // Химия растительного сырья. 2008. №4. С. 95–100.
Яшин А.Я. Инжекционно-проточная система с амперометрическим детектором для селективного определе-ния антиоксидантов в пищевых продуктах и напитках // Российский химический журнал. 2008. Т. LII, №2. С. 130–135.
Peyrat-Maillard M.N, Bonnely S., Berset C. Determination of the antioxidant activity of phenolic compoundsby cou-lometric detection // Talanta. 2000. Vol. 51. Pp. 709–715.
Korotkova E.I., Karbainov Y.A., Avramchik O.A. Investigation of antioxidant and catalytic properties of some bio-logical-active substances by voltammetry // Anal. and Bioanal. Chem. 2003. Vol. 375, N1-3. Pp. 465–468.
Теселкин Ю.О., Бабенкова И.В., Любицкий О.Б., Клебанов Г.И., Владимиров Ю.А. Ингибирование сыворо-точными антиоксидантами окисления люминола в присутствии гемоглобина и пероксида водорода // Вопро-сы медицинской химии. 1997. Т. 43, №2. С. 87–93.
Сажина Н.Н., Мисин В.М., Короткова Е.И. Измерение антиоксидантной активности экстрактов смесей чая электрохимическими методами // Химия растительного сырья. 2011. №2. С. 137–143.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.