COMPARATIVE RESEARCH OF COMPOSITION OF ESSENTIAL OIL, HEXANE AND SUPERCRITICAL CO2-EXTRACTS FROM ROOTS OF THE DANDELION MEDICINAL
Abstract
Essential oil, hexane and supercritical CO2-extracts were isolated from the roots of the dandelion medicinal Taraxacum Officinale Wigg. The effect of pressure and duration of extraction on the yield and chemical composition of CO2-extracts has been studied. The composition of the investigated objects is qualitatively similar however the quantitative ratio of their group components was found to be appreciably different. It is shown that the highest yield of biologically active substances from dandelion roots can be obtained by use of supercritical carbon dioxide extraction. The increase of extraction time and use of modifier promotes recovery of extractive substances. As the extraction pressure increases the yield of CO2-extract passes through a maximum at 20 MPa. The received extract is characterized by the highest content of bioactive terpenoids and sterols.Downloads
Metrics
References
Шаталина Н.В. Исследования биологически активных веществ различных вегетативных частей кровохлебки лекарственной, лопуха большого, тысячелистника обыкновенного, одуванчика лекарственного, произра-стающего на территории Сибири : дис. ... канд. биол. наук. Красноярск, 2001. 158 с.
Александров А.Н., Улесов А.В., Ткаченко В.И., Москвитин А.В., Скоромная С.Ф., Загинайлов В.Г. Сравни-тельное изучение химического состава сверхкритических СО2-экстрактов конкрета розы и розового масла (абсолю) // Химия растительного сырья. 2008. №2. С. 103–108.
Сидельников В.Н., Патрушев Ю.В., Сизова Н.В., Петренко Т.В. Сравнительный анализ состава пихтового масла, полученного водно-паровой дистилляцией и эфиромасличной фракции СО2-экстракта лапки пихты си-бирской // Химия растительного сырья. 2003. №1. С. 79–85.
Hadolin M., Hras A.R, Bauman D., Knez Z. Isolation and concentration of natural antioxidants with high-pressure ex-traction // Innovative Food Science and Emerging Technologies. 2004. №5. Pp. 245–248.
Ревельский И.А., Глазков И.Н. О применении СФЭ для получения экстрактов из лекарственных, сельскохо-зяйственных растений и фармпрепаратов // Сверхкритические флюиды: теория и практика. 2008. Т. 3, №2. С. 70–73.
Лепешков А.Г., Водяник А.Р. Сверхкритическая экстракция в пищевой промышленности // Пищевая про-мышленность. 2002. №12. С. 52–53.
Боголицин К.Г. Перспективы применения сверхкритических флюидных технологий в химии растительного сырья // Сверхкритические флюиды: теория и практика. 2007. Т. 2, №1. С. 16–27.
Береговцова Н.Г., Шарыпов В.И., Барышников С.В., Кузнецов Б.Н. Исследование процесса экстракции бере-сты березы этанолом и изопропанолом при повышенных температурах // Химия растительного сырья. 2012. №1. С. 71–75.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.