THE ANTIOXIDATING ACTIONS OF ETHEREOUS OIL OF THE THYMUS SERPYLLUM L.

  • Луиза Размиковна Варданян Goris State University, ul. Avangarda, 4, Goris, 3203 Email: luisemari@rambler.ru
  • Сюзанна Арсеновна Айрапетян Goris State University, ul. Avangarda, 4, Goris, 3203 Email: syuzanhayrapetyan@rambler.ru
  • Размик Левонович Варданян Goris State University, ul. Avangarda, 4, Goris, 3203 Email: vrazmik@rambler.ru
  • Артур Эдуардович Аветисян Artsakh State University, ul. M. Gosha, 5, Stepanakert, 2600 Email: aveartur64@mail.ru
Keywords: Thymus serpyllum L., ethereous oil, activity of the antioxidents

Abstract

On an example initiating oxidation of cumen is investigated the antioxidanting action of the ethereous oil of the Thymus Serpyllum L. It is proved, that the ethereous oil of the greeping thymes possesses quite strong antioxidanting property. The contents of antioxidants are defined in one oils gramm(1,43·10–3 mol/l·mg) and temperature dependance of parameters k7 and k71 characterizing the activity of the antioxidents.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Луиза Размиковна Варданян, Goris State University, ul. Avangarda, 4, Goris, 3203
доцент биохимической кафедры, кандидат химических наук, доцент
Сюзанна Арсеновна Айрапетян, Goris State University, ul. Avangarda, 4, Goris, 3203
преподаватель биохимической кафедры
Размик Левонович Варданян, Goris State University, ul. Avangarda, 4, Goris, 3203
профессор биохимической кафедры, доктор химических наук
Артур Эдуардович Аветисян, Artsakh State University, ul. M. Gosha, 5, Stepanakert, 2600
заведующий химической кафедры, кандидат химических наук, доцент

References

Гринкевич Н.И., Ладыгина Е.А. Фармакогнозия: Атлас. М., 1989. 512 с.

Растительные ресурсы СССР: Цветковые растения, их химический состав, использование. Семейст-ва Hippuridacea – Lobeliaceae. СПб., 1991. С. 100–109.

Ismaili H., Sosa S., Brkic D., Fkih-Tetouani S., Ilidrissi A., Touati D., Aquino R.P., Tubaro A. Topical anti-inflammatory activity of extracts and compounds from Thymus broussonettii // J. Pharmacy Pharmacology. 2002. Vol. 54, N8. Рp. 137–140.

Sokmen A., Gulluce M., Akpulat H.A., Daferera D., Tepe B., Polissiou M., Sokmen M., Sahin F. The in vitro antimicrobial and antioxidant activities of the essential oils and methanol extracts of endemic Thymus spathulifolius // Food Control. 2004. N15. Рp. 627–634.

Szentandrassy N., Szentesi P., Magyar J., Nanasi P.P., Csernoch L. Effect of thymol on kinetic properties of Ca and K currents in rat skeletal muscle // BMC Pharmacology. 2003. N3. Pp. 9.

Алексеева Л.И., Груздев И.В., Быструшкин А.Г., Тетерюк Л.В. Химический состав эфирного масла эндемич-ных тимьянов европейского северо-востока России и Урала // Вестник Института биологии. 2011. №10-11. С. 9–14.

Корсакова С.П., Работягов В.Д., Виноградов Б.А. Модель эколого-генетического контроля биосинтеза тимола в эфирном масле Тhymus L. // Черноморский ботанический журнал. 2006. Т. 2, №1. С. 50.

Касумов Ф.Ю. фитоценотическая роль некоторых видов рода Тhymus L. в сложении растительного покрова Кавказа // Бюллетень Ботанического сада – института ДВО РАН. 2008. Вып. 2. С. 34–40.

Государственная фармакопея СССР. Вып. 2. Общие методы анализа. Лекарственное растительное сырье. 11-е изд. 1987. 386 с.

Цепалов В.Ф., Харитонова А.А., Гладышев Г.Л., Эмануэль Н.М. Определение констант скорости и коэффици-ентов ингибирования фенолов – антиоксидантов с помощью модельной цепной реакции // Кинетика и ката-лиз. 1977. Т. 18, №5. С. 1261–1266.

Денисов Е.Т. Константы скорости гомолитических жидкофазных реакций. М., 1971. С. 51.

Денисов Е.Т., Азатян В.В. Ингибирование цепных реакций. Черноголовка, 1997. С. 51.

Варданян Р.Л., Варданян Л.Р., Атабекян Л.В. Антиоксидантное действие экстрактов омелы белой, произра-стающей на различных деревьях // Химический журнал Армении. 2011. Т. 64, №3. С. 335–340.

Published
2013-10-20
How to Cite
1. Варданян Л. Р., Айрапетян С. А., Варданян Р. Л., Аветисян А. Э. THE ANTIOXIDATING ACTIONS OF ETHEREOUS OIL OF THE THYMUS SERPYLLUM L. // chemistry of plant raw material, 2013. № 3. P. 143-148. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1303143.
Section
Low-molecular weight compounds