DETERMINATION OF GALLIC ACID IN MULTICOMPONENT PREPARATIONS BY HPLC METHOD

  • Пунцык-Нима Базыровна Лубсандоржиева Institute of General and Experimental Biology, Siberian Branch, Russian Academy of Sciences, ul. Sakh"ianovoi, 6, Ulan-Ude, 670047 Email: bpunsic@mail.ru
  • Наталья Батлаевна Болданова The Baikal Institute of Nature Management Siberian Branch, Russian Academy of Sciences, ul. Sakh"ianovoi, 6, Ulan-Ude, 670047 Email: bpunsic@mail.ru
  • Дмитрий Витальевич Попов The Baikal Institute of Nature Management Siberian Branch, Russian Academy of Sciences, ul. Sakh"ianovoi, 6, Ulan-Ude, 670047 Email: bpunsic@mail.ru
Keywords: gallic acid, HPLC, Bergenia crassifolia (L.) Fritsch., Urtica dioica L., Mentha piperita L., Hippophae rhamnoides L.

Abstract

The content of gallic acid in multicomponent remedies is defined by HPLC method. The greatest number of gallic acid contains in remedy including leaves of Bergenia crassifolia (L.) Fritsch., Urtica dioica L., Mentha piperita L., fruits of Hippophae rhamnoides L.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Пунцык-Нима Базыровна Лубсандоржиева, Institute of General and Experimental Biology, Siberian Branch, Russian Academy of Sciences, ul. Sakh"ianovoi, 6, Ulan-Ude, 670047
старший научный сотрудник лаборатории медико-биологических исследований, кандидат фармацевтических наук
Наталья Батлаевна Болданова, The Baikal Institute of Nature Management Siberian Branch, Russian Academy of Sciences, ul. Sakh"ianovoi, 6, Ulan-Ude, 670047
старший научный сотрудник лаборатории химии природных систем, кандидат биологических наук
Дмитрий Витальевич Попов, The Baikal Institute of Nature Management Siberian Branch, Russian Academy of Sciences, ul. Sakh"ianovoi, 6, Ulan-Ude, 670047
аспирант лаборатории химии природных систем

References

Kumagai J., Kawaura T., Miyazaki T., Prost M., Prost E., Watanabe M., Quetin-leclercq J. Test for antioxidant ability by scavenging long-lived mutagenic radicals in mammaliam cells and by blood test with intentional radicals: an ap-plication of gallic acid // Radiation Physics and Chemistry. 2003. Vol. 66. Pp. 17–25.

Niho N., Shibutani M., Tamura T., Toyoda K., Uneyama C., Tanahashi N., Hirose M. Subchronic toxicity study of gallic acid by oral administration in F344 rats // Food and Chemical Toxicology. 2001. Vol. 39, N11. Pp. 1063–1070.

Giftson J.S., Jayanthi S., Nalini N. Chemopreventive efficacy of gallic acid, an antioxidant and anticarcinogenic pol-yphenol, against 1,2-dimethyl hydrazine induced rat colon carcinogenesis // Invest New Drugs. Preclinical studies. 2009. 10 pp.

Yen G.-C., Duh P.-D., Tsai H.-L. Antioxidant and pro-oxidant properties of ascorbic acid and gallic acid // Food Chemistry. 2002. Vol. 79. Pp. 307–313.

Yoshino M., Haneda M., Naruse M., Htay H.H., Iwata S., Tsubouchi R., Murakami K. Prooxidant action of gallic ac-id compounds: copper-dependent strand breaks and the formation of 8-hydroxy-2'-deoxyguanosine in DNA // Toxi-cology in vitro. 2002. Vol. 16. Pp. 705–709.

Zong Li, Makoto I., Mitsuhiko N., KeisukeK., Nahoko S., Kasuto I., Tahahiro T., Yukio O. Metabolic fate of gallic acid orally administered to rats // Biol. and Pharm. Bull. 1999. Vol. 22. N3. Pp. 326–329.

Гунькин И.Н. Оценка качества коньяков электрофоретическим и спектроскопическим методами: автореф. дис. … канд. хим. наук. Краснодар, 2010. 25 с.

Руководство по методам контроля качества и безопасности биологически активных добавок к пище. Руково-дство Р.4.1.1672-03. М., 2003.

Yan W., Zhou L., Deng G., Wang P., Creech D., Li S. Anthocyanins, phenolics, and antioxidant capacity of Vaccin-ium L. in Texas, USA // Pharmaceutical crops. 2011. Vol. 2. Pp. 11–23.

Зинченко Л.А. Изучение промышленных отходов фармацевтического производства как дополнительных ис-точников биологически активных соединений (на примере шрота плодов боярышника и шрота листьев мяты) : автореф. дис. … канд. фарм. наук. Пятигорск, 2007. 19 с.

Лубсандоржиева П.Б. Фитохимическая характеристика листьев бадана толстолистного и получение адапто-генного средства : автореф. дис. … канд. фарм. наук. Улан-Удэ, 1997. 18 с.

Suhaj M. Spice antioxidant isolation and their antiradical activity: a review. // Journal of Food Composition and Analysis. 2006. Vol. 19. Pp. 531–537.

Нерсесян З. М. Химическое исследование травы кориандра посевного (Coriandrum sativum) с целью получе-ния фармакологически активных веществ : автореф. дис. … канд. фарм. наук. Пятигорск, 2007. 23 с.

Zadernowski R., Naczk M., Czaplicki S., Rubinskene M., Szatkiewicz M. Composition of phenolic acids in sea buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) berries // JAOCS. 2005. Vol. 82. Pp. 175–179.

Головкин Б.Н., Руденская Р.Н., Трофимова И.А., Шретер А.И. Биологически активные вещества растительно-го происхождения. М., 2001. Т. 1. 350 с.; Т. 2. 764 с.

Published
2013-10-20
How to Cite
1. Лубсандоржиева П.-Н. Б., Болданова Н. Б., Попов Д. В. DETERMINATION OF GALLIC ACID IN MULTICOMPONENT PREPARATIONS BY HPLC METHOD // chemistry of plant raw material, 2013. № 3. P. 173-176. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1303173.
Section
Low-molecular weight compounds