RESEARCH COMPOSITION OF ANTHOCYANINS IN GRAPE «SHAROV’S ENIGMA»

  • Владимир Игоревич Шестернин Bijskij Technological Institute (branch), Altai State Technical University I.I. Polzunova, st. Trofimova, 27, Bijsk, 659305 Email: S.V.I@mail.ru
  • Валерий Павлович Севодин Bijskij Technological Institute (branch), Altai State Technical University I.I. Polzunova, st. Trofimova, 27, Bijsk, 659305 Email: S.V.I@mail.ru
Keywords: grape, paper chromatography, anthocyanins, malvidin-3-O-glucoside

Abstract

The aim of the present work is isolation and identification of major anthocyanin in grape variety «Sharov’s Enigma». Fraction of major anthocyanin was separated by the method of paper chromatography. Individual anthocyanin was identified as malvidin-3-O-glucoside by a combination of the methods of paper chromatography, ultraviolet -visible spectroscopy and liquid chromatography-mass spectrometry.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biography

Валерий Павлович Севодин, Bijskij Technological Institute (branch), Altai State Technical University I.I. Polzunova, st. Trofimova, 27, Bijsk, 659305
декан факультета химической технологии и машиностроения, кандидат химических наук, профессор

References

Лазаревский М.А., Кузьмин А.Я., Рамминг А.А., Комарова Е.С., Захарова Е.И., Евдокимов В.Я., Дашкевич А.В. Краткая ампелография северных регионов виноградарства. М., 1952. 255 с.

Скорикова Ю.Г. Полифенолы плодов и овощей и формирование цвета продуктов. М., 1973. 232 с.

Кишковский З.Н., Скурихин И.М. Химия вина. М., 1976. 312 с.

Giusti M. M., Wrolstad R.E. Characterization and Measurement of Anthocyanins by UV-Visible Spectroscopy // Cur-rent protocols in food analytical chemistry. 2001, New York. F1.2.1-F1.2.13.

Скобанова Е., Рында П., Кайряк Н. Определение чистосортности вин из винограда Vitis vinifera // Виноделие и виноградарство. 2006. №1. С. 24–25.

Валуйко Г.Г., Германова Л.М. Идентификация антоцианов винограда // Виноделие и виноградарство СССР. 1969. №6. С. 19–22.

Танчев С.С. Антоцианы в плодах и овощах. М., 1980. 304 с.

Bate-Smith E.C. Paper chromatography of anthocyanins and related substances in petal extracts // Nature. 1948. Vol. 162. N4100. Pp. 835–838.

Wrolstad R.E. Separation and Characterization of Anthocyanins by HPLC // Current protocols in food analytical chemistry. 2001, New York, F1.3.1-F1.3.13.

Bakker J., Timberlake C.F. Isolation, Identification, and Characterization of New Color-Stable Anthocyanins Occur-ring in Some Red Wines // J. Agric. Food Chem. 1997. Vol. 45. Pp. 35–43.

Harborne J. B. Spectral Methods of Characterizing Anthocyanins // Biochem J. 1958. Vol. 70, N1. Pp. 22–28.

Селеменев В.Ф., Ломова Т.С., Болотов В.М. Выделение и анализ антоциановых пигментов из Hibiscus Sabdar-iffa L // Известия вузов. Химия и химическая технология. 2007. Т. 50, вып. 7. С. 26–28.

Lopes-Lutz D., Dettmann J., Nimalarantne C., Schieber A. Characterization and quantification of polyphenols in am-azon grape (Pourouma cecropiifolia Martius) // Molecules. 2010. Vol. 15. Pp. 8543–8552.

Published
2013-10-20
How to Cite
1. Шестернин В. И., Севодин В. П. RESEARCH COMPOSITION OF ANTHOCYANINS IN GRAPE «SHAROV’S ENIGMA» // chemistry of plant raw material, 2013. № 3. P. 177-180. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.1303177.
Section
Low-molecular weight compounds