PHYTOCHEMICAL RESEARCH OF MACLURA POMIFERA FRUITS AND EXTRACTS

  • Владимир Андреевич Коротков Южно-Казахстанская государственная фармацевтическая академия Национальный фармацевтический университет ТОО "PHYTO-APIPHARM" Email: farmacevt.vk@gmail.com
  • Александр Сергеевич Кухтенко Национальный фармацевтический университет, ул. Блюхера, 4, Харьков Email: kukhtenk@rambler.ru
  • Сауле Кутымовна Ордабаева Южно-Казахстанская государственная фармацевтическая академия, пл. Аль-Фараби, 1, Шымкент, 160000 Email: ordabaeva@mail.ru
Keywords: Maclura pomifera, chromatography-mass spectrometry, phytosterols, isoflavons, lupeol, sitosterol, osayin, pomiferin.

Abstract

The composition of biologically active substances of Maclura pomifera fruits, that grows in Southern Kazakhstan was studied. The chromatography-mass spectrometry of a hexane extract was held and it was found a contain of such compounds as triterpenes, phytosterols, isoflavones, tocopherols and polyunsaturated fatty acids, it was noted their relative content in the extract. The complex of triterpenes and phytosterols as well as isoflavones compound are prevailing in fruits in the largest amount. A qualitative assessment of extracts obtained with solvents of different polarity was made, and it was identified such compounds as: lupeol, β-sitosterol, osayin and pomiferin . It was noted the perspective of Osage Orange lipophilic extracts receiving.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Александр Сергеевич Кухтенко, Национальный фармацевтический университет, ул. Блюхера, 4, Харьков
кандидат фармацевтических наук, доцент кафедры промышленной фармации, тел.: +38 (0572)-67-91-51
Сауле Кутымовна Ордабаева, Южно-Казахстанская государственная фармацевтическая академия, пл. Аль-Фараби, 1, Шымкент, 160000
доктор фармацевтических наук, профессор и заведующая кафедрой фармацевтической и токсикологической химии

References

Комаров В.Л., Шишкин Б.К. (ред.). Флора СССР: в 30 т. М., 1936. Т. 5. 396 с.

Соколов С.Я. и др. Деревья и кустарники СССР. М., 1954. 871 с.

Burton J.D. Osage-orange: an American wood. USDA Forest Service. Washington. 1973. 7 p.

Smith J.L., Perino J.V. Osage orange (Maclura pomifera): history and economic uses // Economic Botany. 1981. Vol. 35. N1. Pp. 24–41.

Кабиев О.К., Верменичева С.М., Едыгенова А.К. Токсичность и противоопухолевая активность настоя мак-люры оранжевой // Здравоохранение Казахстана. 1964. №5. С. 18.

Орынбасарова К.К. Биологические и другие полезные свойства M. Pomifera // Вестник ЮКПУ. 2010. №1. С. 216–218.

Tsao R., Yang R., Young J.C. Antioxidant isoflavones in osage orange, Maclura pomifera (Raf.) Schneid // Journal of agricultural and food chemistry. 2003. Vol. 51. N22. Pp. 6445–6451.

Lewis K.G. 15. Triterpene constituents of the fruits of the osage orange (Maclura pomifera) // Journal of the Chemical Society (Resumed). 1959. Pp. 73–75.

Жукович Е.Н. и др. К вопросу о стандартизации препаратов «Чаги настойка» и «Бефунгин» // Химико-фармацевтический журнал. 2009. Т. 44. №3. С. 35–37.

Жукович Е.Н. и др. Тетрациклические тритерпены чаги, Inonotus obliquus (Pers.) PiL., произрастающей в Рос-сии // Химико-фармацевтический журнал. 2009. Т. 44. №9. С. 28–29.

Кузнецова С.А. и др. Изучение состава гексанового экстракта бересты и его токсико-фармакологических свойств // Химия растительного сырья. 2008. №1. С. 45–49.

Gallo M.B.C., Sarachine M.J. Biological activities of lupeol // Int. J. Biomed. Pharm. Sci. 2009. Vol. 3. Special Issue 1. Pp. 44–66.

Wilt T.J., MacDonald R., Ishani A. Sitosterol for the treatment of benign prostatic hyperplasia: a systematic review // BJU international. 1999. Vol. 83. Pp. 976–983.

Walter E.D., Wolfrom M.L., Hess W.W. A Yellow Pigment from the Osage Orange (Maclura pomifera Raf.) // Jour-nal of the American Chemical Society. 1938. Vol. 60. N3. Pp. 574–577.

Lewis K.G. Triterpene constituents of the fruits of the osage orange (Maclura pomifera) // Journal of the Chemical Society (Resumed). 1959. N1. Pp. 73–75.

Published
2014-12-10
How to Cite
1. Коротков В. А., Кухтенко А. С., Ордабаева С. К. PHYTOCHEMICAL RESEARCH OF MACLURA POMIFERA FRUITS AND EXTRACTS // chemistry of plant raw material, 2014. № 4. P. 209-214. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.201404200.
Section
Low-molecular weight compounds