KINETIC DETERMINATION OF THE VITAMIN E CONTENT IN WHEAT GERM OILS
Abstract
Using a calorimetric approach, the content of vitamin E in wheat germ oil produced by different manufacturers is determined. It is shown that the maximum amount of tocopherols is contained in the wheat germ oil produced by mechanical processing of the initial feedstock according to Prof. A.B. Vishnyakov’s sparing technology. Eight samples of wheat germ oil produced in different processing cycles by the limited company ‘SibTar’ from 2011 to 2015 are analyzed. The synergistic oil components provide a high content in antioxidants, which accounts for the total content of tocopherols ranging from 240 to 420 mg% and exceeds reference data. The main condition for obtaining oil with a high content of vitamins is the use of a high quality feedstock and pressing without heating or using any solvents. It is shown that the content of tocopherols for oils produced in different years varies by 40%, depending most on the grain growth and its storage conditions. The content of tocopherols in a one kind of oil could serve as a quality criterion. Thus, the data on vitamin E content obtained for the two samples of tested wheat germ oils are three times lower than the reference data, which indicates that this oil was diluted with others kinds of oils.Downloads
Metrics
References
Шиков А.Н., Макаров В.Г., Рыженков В.Е. Растительные масла и масляные экстракты. Технология, стандарти-зация, свойства. М., 2004. 264 с.
Современные аспекты функционального питания. Клиническая эффективность масла зародышей пшеницы: ме-тодическое пособие для специалистов по питанию. Ч. 2 / под ред. Л.А. Шпагиной. Новосибирск, 2008.
Патент №2163922 (РФ). Способ извлечения масла и получения белкового продукта из низкомасличного расти-тельного сырья, преимущественного из зародышей пшеницы / А.Б. Вишняков, В.Н. Власов, С.А. Грибовский, В.Н. Федосеев, Е.А. Интересова. 2001.
Вишняков А.Б., Власов В.Н., Спесивцев А.С., Жалнин В.Н., Пикус Б.И., Привалов В.А. Комплексная перера-ботка зародышей пшеницы // Пищевая промышленность. 1996. №6. С. 50–52.
Патент № 224205 (РФ). Способ количественного определения токоферолов в растительных маслах / А.А. Вели-ков, Н.В. Сизова. 2005.
А.с. №1437696 (СССР). Дифференциальный микрокалориметр / А.А. Великов, А.А. Вичутинский. 1988.
А.с. №761902 (СССР). Способ количественного определения ингибитора-токоферола в подсолнечном масле / Л.М. Радченко, В.Ф. Цепалов, М.Е. Кончаловская, А.А. Шмидт, В.И. Пастухова, З.Г. Козлова. 1980.
Сизова Н.В., Андреева Н.Ю. Определение витамина Е в растительных маслах методом микрокалоримтерии // Химико-фармацевтический журнал. 2007. №6. С. 49–52.
Сизова Н.В. Определение токоферолов, как липидных антиоксидантов в растительных маслах и животных жи-рах // Химия растительного сырья. 2013. №1. С. 157–163.
Sizova N.V. A Content of Tocopherols as a Criterion of Natural Fatty Oil Quality // Book of Abstracts 2 Annual Rus-sian-Korean Conference «Current issues of natural products chemistry and biotechnology-2012». Novosibirsk, 2012. P. 150.
Сизова Н.В. Содержание антиоксидантов в редкоиспользуемых растительных маслах // Новые достижения в химии и химической технологии растительного сырья: материалы VI Всероссийской конференции. Барнаул, 2014. С. 433–436.
Витамины / под ред. В.В. Смирнова. М., 1974. С. 128.
ГОСТ 26593-85. Масла растительные. Метод измерения перекисного числа. М., 1994.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.







