ESSENTIAL TRACE ELEMENTS AND LEAD ABSORBTION IN FRUITS AND OTHER SEA-BUCKTHORN ORGANS

  • Геннадий (Gennadij) Михайлович (Mihajlovich) Скуридин (Skuridin) Central Siberian Botanical Garden SB RAS Email: gen4283@mail.ru
  • Ольга (Ol'ga) Васильевна (Vasil'evna) Чанкина (Chankina) Institute of Chemical Kinetics and Combustion SB RAS Email: chankina@ns.kinetics.nsc.ru
  • Нина (Nina) Владиславовна (Vladislavovna) Багинская (Baginskaya) Institute of Cytology and Genetics of SB RAS Email: bagin@bionet.nsc.ru
Keywords: sea-buckthorn, trace elements, synchrotron radiation

Abstract

Fruits of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L.) are widely used in Russia and abroad as raw material for the production of food, medicines and dietary supplements. More than 200 biologically active organic components have been found in sea-buckthorn, however its mineral composition is investigated insufficiently.

We studied elemental composition of fruit, leaves, bark and roots of several varieties of sea-buckthorn (Hippophae rhamnoides L. ssp. mongolica (Rousi)), as well as soil where they are grown. Concentration of vital (essential) Fe, Mn, Zn, Cu, Cr, Co, Mo, Se and toxic Pb was quantified by means of XRF-SR (X-ray fluorescence analysis with synchrotron radiation) method. Intensity of elements absorption was determined by ratio of their biological uptake from soil.

All parts of sea-buckthorn are characterized by high absorption rate of chromium, lack of which contributes to development of atherosclerosis, metabolic syndrome and diabetes. Content of Cr exceeds widely known medicinal plants - blue honeysuckle (Lonicera caerulea ssp. altaica (Pall) and shrubby cinquefoil (Kuril tea, Pentaphylloides fructicosa (L.) Therefore, not only fruit but also leaves, bark and roots of sea-buckthorn can serve as a valuable raw material for production of medicinal and prophylactic products, enriched by nutrient chromium.

It is shown that absorption intensity of soil lead in sea-buckthorn plant parts does not exceed this parameter in other plants involved.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Геннадий (Gennadij) Михайлович (Mihajlovich) Скуридин (Skuridin), Central Siberian Botanical Garden SB RAS
кандидат биологических наук, научный сотрудник
Ольга (Ol'ga) Васильевна (Vasil'evna) Чанкина (Chankina), Institute of Chemical Kinetics and Combustion SB RAS
кандидат химических наук, старший научный сотрудник
Нина (Nina) Владиславовна (Vladislavovna) Багинская (Baginskaya), Institute of Cytology and Genetics of SB RAS
научный сотрудник

References

Кошелев Ю.А., Агеева Л.Д. Облепиха. Бийск, 2004. 320 с.

Авцын А.П., Жаворонков А.А., Риш М.А., Строчкова Л.С. Микроэлементозы человека. М., 1991. 496 с.

Ловкова М.Я., Рабинович А.М., Пономарева С.М., Бузук Г.Н., Соколова С.М. Почему растения лечат. М., 1989. С. 24–26.

Дарьин А.В., Ракшун Я.В. Методика выполнения измерений при определении элементного состава образцов горных пород методом рентгенофлуоресцентного анализа с использованием синхротронного излучения из накопителя ВЭПП-3 // Научный вестник НГТУ. 2013. №2 (51). С. 119–129.

Боярских И.Г., Чанкина О.В., Худяев С.А., Сысо А.И. Исследование элементного состава системы почва – рас-тение на примере Lonicera caerulea L. // Известия РАН. Сер. Физическая. 2013. Т. 77. №2. С. 214–217.

Храмова Е.П., Чанкина О.В., Андышева Е.В., Ракшун Я.В., Сороколетов Д.С. Элементный состав рода Pen-taphylloides fructicosa L. (Rosaceae) на Дальнем Востоке // Известия РАН. Сер. физическая. 2015. Т. 79. №1. C. 77–83.

Лобанова И.Е., Чанкина О.В. Элементный состав Lathyrus vernus (Fabaceae) // Растительный мир Азиатской России. 2012. №2 (10). С. 56–61.

Афанасьева Л.В., Кашин В.К. Аккумуляция тяжелых металлов в плодах Hippophae rhamnoides(Elaeagnaceae) в условиях придорожной зоны (Республика Бурятия) // Растительные ресурсы. 2015. Вып. 4. С. 554–561.

Методические рекомендации 2.3.1.2432-08. Нормы физиологических потребностей в энергии и пищевых веще-ствах для различных групп населения Российской Федерации. М., 2008. С. 12–17.

СанПиН 2.3.2.1078-01. Гигиенические требования безопасности и пищевой ценности пищевых продуктов. М., 2002. С. 42–161.

Ковальский В.В. Геохимическая экология. М., 1974. 299 с.

Dubey G.P., Agraval A., Sandhiya S., Ilango K., Singh R.G. Improvement in Insulin Sensitivity Following Treatment with Seabuckthorn (Hippophae L.) Extract // Seabuckthorn (Hippophae L.) A Multipurpose Wonder Plant. Vol. IV. New Delhi, 2014. Pp. 479–487.

Кабата-Пендиас А., Пендиас Х. Микроэлементы в почвах и растениях. М., 1989. 439 с.

Published
2016-11-03
How to Cite
1. Скуридин (Skuridin)Г. (Gennadij) М. (Mihajlovich), Чанкина (Chankina)О. (Ol’ga) В. (Vasil’evna), Багинская (Baginskaya)Н. (Nina) В. (Vladislavovna) ESSENTIAL TRACE ELEMENTS AND LEAD ABSORBTION IN FRUITS AND OTHER SEA-BUCKTHORN ORGANS // chemistry of plant raw material, 2016. № 1. P. 113-117. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/1498.
Section
Low-molecular weight compounds