COLOR-METRIC CHARACTERISTICS OF COMPOSITE CAROTENOIDE-ANTHOCYANIN EXTRACTS OF VEGE-TATIVE RAW MATERIALS
Abstract
This article is devoted to revealing regularities of chemical transformations of carotenoid and anthocyanin pigments in the production of natural dyes, that can be used in the food industry not only to give the product a certain color, but also to expand the range of products having high biological activity.
The features produced by the colorants identified by HPLC and spectral analysis methods allowed us to propose a new method for producing composite carotenoide-anthocyanin dyes from mixed carotenoids-anthocyanin domestic raw materials by acid-free extraction in 96% ethanol. The chromatographic and spectroscopic results studies of these dyes showed different contents of carotenoids and anthocyanins, depending on their ratio in the mixture extracted from plant material. Carotenoids are associated with anthocyanins and flavonols due to the electron-donor properties of the conjugated system of π–bonds of electron-deficient polyene and properties of carbohydrate-containing polyphenols. The absorption maxima of electronic spectra of alcohol extracts carotenoide-anthocyanin dyes are shifted relating to the solutions of unique colorants: carotenoids with 420, 460 and 480 nm to 424, 445, and 473 nm, while for anthocyanins – from 549 to 542 nm.
Special attention is paid to the study of chromaticity characteristics of carotenoide-anthocyanin extracts using RGB and Irgb–systems. With their help, the regularities of the changes of the color characteristics have been identified and the storage stability of samples of colorants has been investigated.Downloads
Metrics
References
Болотов В.М., Нечаев А.П., Сарафанова Л.А. Пищевые красители: классификация, свойства, анализ, примене-ние. CПб., 2008. 240 c.
Болотов В.М., Саввин П.Н. Эффективность процесса экстракции антоциановых пигментов при различных условиях обработки растительного сырья // Вестник Воронежской государственной технологической академии. 2009. №1. C. 14–18.
Болотов В.М., Перикова Л.И, Комарова Е.В., Саввин П.Н. Ассоционные взаимодействия в каротиноидсодер-жащих биосистемах // Актуальная биотехнология. 2013. №1. C. 5–7.
Goto T. Structure and Color Variation of Natural Anthocyanins // Progr. Chem. Org. Nat. Prod. 1987. N2. Pp. 113–158.
Переверткина И.В., Волков А.Д., Болотов В.М. Влияние глицерина на экстрагирование антоциановых пигмен-тов из растительного сырья // Химия растительного сырья. 2010. №2. C. 187–188.
Патент № 2221829 (РФ). Способ получения спирто-водорастворимого каротиноидного красителя из раститель-ного сырья / Л.И. Перикова, В.М. Болотов, О.Б. Рудаков / 2004.
Патент № 2220172 (РФ). Способ получения антоцианового красителя из растительного сырья / А.П. Один, В.М. Болотов, А.Д. Хайрутдинова / 2003.
Патент № 2228344 (РФ). Способ получения антоцианового красителя из плодового сырья / А.П. Один, В.М. Болотов, А.Д. Хайрутдинова / 2004.
Болотов В.М., Саввин П.Н. Особенности экстрагирования антоцианов этиловым спиртом // Экстракция орга-нических соединений: каталог докладов IV Международной конференции. Воронеж, 2010. C. 303.
Патент № 2516637 (РФ). Способ получения натурального смесевого каротиноидно-антоцианового красителя / В.М. Болотов, Е.С. Шичкина, Е.В. Комарова, П.Н. Саввин / 2014.
Саввин П.Н., Комарова Е.В., Болотов В.М., Шичкина Е.C. Исследование натуральных каротиноидно-антоциановых красителей // Химия растительного сырья. 2010. №4. C. 135–138.
Байдичева О.В., Хрипушин В.В., Рудакова Л.В., Рудаков О.Б. Цветометрия – новый метод контроля качества пищевой продукции // Пищевая промышленность. 2008. №5. C. 20–22.
Химический состав пищевых продуктов. Кн. 2: Справочные таблицы содержания аминокислот, жирных кислот, витаминов, макро- и микроэлементов, органических кислот и углеводов / под ред. И.М. Скурихина, М.Н. Вол-гарева. M., 1987. 360 с.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
The authors, which are published in this journal, agree to the following conditions:
1. Authors retain the copyright to the work and transfer to the journal the right of the first publication along with the work, at the same time licensing it under the terms of the Creative Commons Attribution License, which allows others to distribute this work with the obligatory indication of the authorship of this work and a link to the original publication in this journal .
2. The authors retain the right to enter into separate, additional contractual agreements for the non-exclusive distribution of the version of the work published by this journal (for example, to place it in the university depository or to publish it in a book), with reference to the original publication in this journal.
3. Authors are allowed to post their work on the Internet (for example, in a university repository or on their personal website) before and during the review process of this journal, as this may lead to a productive discussion, as well as more links to this published work.