GLYCERIDE COMPOSITION OF SEA BUCKTHORN OIL ALTAI KRAI

  • Наталия Владимировна Горемыкина Бийский технологический институт Email: val@bti.secna.ru
  • Александр Леонидович Верещагин Бийский технологический институт Email: val@bti.secna.ru
  • Юрий Антонович Кошелев Бийский технологический институт Email: val@bti.secna.ru
  • Першин Николай Степанович Бийский технологический институт Email: val@bti.secna.ru
  • Алексей Сергеевич Петров Бийский технологический институт Email: val@bti.secna.ru
Keywords: sea buckthorn oil, glycerides, GLC fatty acid composition

Abstract

It was studied composition of sea buckthorn oil glycerides of different manufacturers Altai Krai by gas chromatography. It was shown the possibility of direct differentiation of mono-, di-, triglycerides. It was found that the ratio of individual species of sea buckthorn oil glycerides may be the most important, virtually forgery-proof characteristic. 

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Наталия Владимировна Горемыкина, Бийский технологический институт
аспирант кафедры общей химии и экспертизы товаров
Александр Леонидович Верещагин, Бийский технологический институт
заведующий кафедрой общей химии и экспертизы товаров
Юрий Антонович Кошелев, Бийский технологический институт
кафедра биотехнологии
Першин Николай Степанович, Бийский технологический институт
ведущий инженер кафедры биотехнологии
Алексей Сергеевич Петров, Бийский технологический институт
инженер кафедры биотехнологии

References

Кошелев Ю.А., Агеева Л.Д. Облепиха : монография. Бийск, 2004. 320 с.

Vereshchagin A.G., Tsydendambaev V.D. Effect of geographic origin of sea buckthorn on the triacylglycerol compo-sition of its fruits // Bull. Georg. Nattl. Acad. Sci. 2010. Vol. 4. Pp. 92–100.

Цыдендамбаев В.Д., Кузнецова Э.И., Пчелкин В.П., Верещагин А.Г. Распределение н-октадеценовых кислот в триацилглицеринах околоплодника созревающих плодов облепихи // Доклады Академии наук. 2011. Т. 436. С. 121–124.

Пчелкин В.П., Кузнецова Э.И., Цыдендамбаев В.Д., Верещагин А.Г. Распределение необычных жирных ки-слот в триацилглицеринах масла околоплодника облепихи // Физиология растений. 2006. Т. 53. С. 346–354.

Mondello L., Tranchida P.Q., Stanek V., Jandera P., Dugo G., Dugo P. Silver-ion reversed-phase comprehensive two-dimensional liquid chromatography combined with mass spectrometric detection in lipidic food analysis // Journal of Chromatography. A. 2005. Vol. 1086. N1–2. Pp. 91–98.

Resource site for lipid studies. [Электронный ресурс]. URL: http://www.cyberlipid.org/cyberlip/home0001.htm.

Buchgraber M., Ulberth F., Anklam E. Capillary GLC: a robust method to characterize the triglyceride profile of cocoa butter – results of intercomparison study // Journal of Agricultural and Food Chemistry. 2004. Vol. 52. Pp. 3855–3860.

Buchgraber M., Ulberth F., Emons H., Anklam E. Triacylglycerol profiling by using chromatographic techniques // European Journal of Lipid Science and Technology. 2004. Vol. 106. Pp. 621–648

Дайнека В.И., Дайнека Л.А. Исследование триглицеридного состава масла Pinus sibirica Du Tour // Химия природных соединений. 2003. №2. С. 126–128.

Published
2014-12-10
How to Cite
1. Горемыкина Н. В., Верещагин А. Л., Кошелев Ю. А., Степанович П. Н., Петров А. С. GLYCERIDE COMPOSITION OF SEA BUCKTHORN OIL ALTAI KRAI // chemistry of plant raw material, 2014. № 4. P. 197-201. URL: http://journal.asu.ru/cw/article/view/jcprm.201404236.
Section
Low-molecular weight compounds