Gastronomic Italianisms in Modern Russian Language (Synchronic and Diachronic Aspects)

  • Olga Grigorieva Lomonosov Moscow State University Email: lonogrig@mail.ru
  • Ni Jingsheng Lomonosov Moscow State University Email: shengjingni@gmail.com
Keywords: borrowings, Italianisms, gastronomic vocabulary, etymology, literary text, lexical-semantic group

Abstract

The article examines the gastronomic vocabulary of Italian origin in the modern Russian language, clears out the linguistic, social and psychological factors that determined its introduction in different historical periods. Three lexical-semantic groups are distinguished basing on definition dictionaries and cookery-books: the names of food-stuffs, drinks and dishes, the etymology of the lexical units included in them is considered, the history of their origin is given, and a cultural commentary is provided in order to clarify the meaning of these words. Gastronomic Italianisms derived from proper names are of great interest. Special attention is paid to the words pasta and pizza. As the study shows, gastronomic Italianisms are actively used in the language of Russian fiction and modern advertising. The study of the functions performed by these words in texts of different stylistic slant allows us to better understand the mechanism of adaptation of such words in the modern Russian language.

Downloads

Download data is not yet available.

Metrics

Metrics Loading ...

Author Biographies

Olga Grigorieva, Lomonosov Moscow State University

Ученая степень – кандидат филологических наук

Ученое звание – доцент

Ni Jingsheng, Lomonosov Moscow State University

аспирант

References

Азарова Н.М. Тема итальянской кулинарии в русском художественном тексте // Диалог культур: «Итальянский текст» в русской литературе и «русский текст» в итальянской литературе. М., 2013.

Блау М.Г. Судьба эпонимов. 300 историй происхождения слов. М., 2010. [Электронный ресурс]. URL: https://www.litmir.me/br/?b=117134&p

Костюкович Е.А. Еда: итальянское счастье. М., 2020.

Крысин Л.П. Русское слово, свое и чужое. М., 2004.

Словари и энциклопедии

Боброва Т.А., Шанский Н.М. Школьный этимологический словарь русского языка. Происхождение слов. М., 2004.

Зданович Л.И. Кулинарный словарь. М., 2001.

Крысин Л.П. Толковый словарь иностранных слов. М., 1998.

Кулинарный словарь. [Электронный ресурс]. URL: https://dic.academic.ru

Похлёбкин В.В. Кулинарный словарь. М., 2015.

Online Etymology Dictionary. URL: [Электронный ресурс]. URL: https://www.etymonline.com

Список источников

Аксаков С.Т. История моего знакомства с Гоголем // Н.В. Гоголь в воспоминаниях современников. M., 1952.

Гольдин П. Галадриэль в юности клал кирпичи… // Воздух, 2007. № 2.

Коммерсантъ. URL: [Электронный ресурс]. https://www.kommersant.ru

Лавров Л.А. Хитрость // Из трёх книг. Стихи. М., 1966.

Национальный корпус русского языка. URL: [Электронный ресурс]. https://ruscorpora.ru/new

Пикуль В.С. Фаворит: в 2 т. М., 1993.

Пушкин А.С. Из письма к Соболевскому // Сочинения в трёх томах. СПб., 1997.

Мятлев И.П. Стихотворения. Сенсации и замечания госпожи Курдюковой. Л., 1969.

Смирнова-Россет А.О. Воспоминания о Н.В. Гоголе // Дневник. Воспоминания. М., 1989.

Соснора В.А. 12 сов // Стихотворения. СПб., 2011.

Published
2022-02-27
How to Cite
Grigorieva O., Jingsheng N. Gastronomic Italianisms in Modern Russian Language (Synchronic and Diachronic Aspects) // Philology & Human, 2022, № 1. P. 114-127 DOI: 10.14258/filichel(2022)1-09. URL: http://journal.asu.ru/pm/article/view/9897.
Section
Научные сообщения
Bookmark and Share